Ford Transit 2.2 TDCi vs. Opel Vivaro 2.0 CDTi

10 juli 2010

 

Ruimtelijk voordeel

Veel waar voor je geld, oftewel value for money is een term die je vaak hoort bij auto’s van Japanse en Koreaanse makelij. Dat uit zich in een - relatief - luxe auto voor weinig geld, zoals een Kia Cee’d die toch al gauw 4.500 euro goedkoper is dan een enigszins vergelijkbare Volkswagen Golf. Hoewel dit uitermate interessant is voor de automarkt, heeft een bouwvakker, hovenier of loodgieter tijdens werkdagen hier natuurlijk maar weinig aan. De ondernemer zoekt zijn heil in auto’s met een grijs kenteken, die beschikken over een enorm ruimtelijk voordeel. Niet alleen qua opbergmogelijkheden, maar ook qua prijs. Zij betalen namelijk geen BPM, en de BTW is aftrekbaar. Zodoende heb je - onderaan de streep - een enorme wagen voor weinig geld.

Speciaal voor al die mensen, die niet op zoek zijn naar een sport- of gezinsauto, zetten wij twee succesvolle bedrijfswagens met enkele cabine tegenover elkaar in een test. De Ford Transit en de Opel Vivaro. Qua uiterlijk behoorlijk verschillend, maar in hoeverre geldt dit voor meer elementaire zaken zoals laadruimte en rijgedrag?

opel_vivaro_vs_ford_transit

 

Vorm volgt functie

Het is voor een autoliefhebber heel makkelijk om bedrijfswagens, in de volksmond ook wel ‘busjes’ genoemd, over één kam te scheren: Ze zijn groot, vierkant, luidruchtig en lelijk. Dat de Vivaro niet zo vierkant is als de Transit ziet iedereen, maar vorm volgt functie blijft het credo bij een bedrijfswagen - zo ook bij de Vivaro. Toch kun je de Opel, waarvan er ook nog een kopie te vinden is bij Renault en Nissan, zeker niet beschuldigen van een gebrek aan design. Bij de Vivaro is er aandacht besteed aan vormgeving en dat uit zich tot een vlot uitziende bestelbus. Vooral in de uitvoering die wij meekregen, die flink opgeleukt is met onder andere lichtmetalen wielen, in kleur gespoten bumpers en mistlampen voor.

opel_vivaro_vs_ford_transit

De Ford Transit lijkt in de afgelopen twintig jaar nauwelijks veranderd. Ford staat niet bekend als een merk dat gewaagd design schuwt op hun personenauto’s, maar bij de Transit lijken ze daar niet zo in te geloven. Een bestelauto hoort - volgens Ford - functioneel te zijn en niets meer of minder.

 

Schril contrast

In het geval van de Ford merk je dat al bij het instappen. De hoekige vormen bewijzen hun voordeel, want betreden gaat moeiteloos. Lange personen zullen niet gauw hun hoofd tegen het dak stoten of een dashboarddeel aantikken. Hoewel dit bij de Vivaro zeker niet veel lastiger gaat, kun je niet - zoals bij de Ford - zowat het interieur inspringen. De toegang tot de Opel is simpelweg iets minder ruim. De hoofdruimte van de Ford blijkt tevens een stuk beter te zijn en de stoelen beschikken over meer vorm, en dus meer steun. Je zit in de Ford wel meer op de bok dan in de Opel, waardoor je het gevoel hebt dat het dashboard te laag zit. Het stuur van de Transit is helaas niet verstelbaar, terwijl dit bij de Vivaro wel het geval is.

opel_vivaro_vs_ford_transit

Dat de Transit de meest functionele bestelauto is van de twee, blijkt uit de tweepersoonsbank die meer dan voldoende beenruimte biedt. In de Vivaro is degene die in het midden zit namelijk de pineut, daar houdt de beenruimte niet bepaald over. Doordat de Transit enkele centimeters breder is dan de Vivaro, zit je met drie personen voorin net wat ruimer.

Het uitzicht op het dashboard is voor de Vivaro-rijder echter wel erg aangenaam. Het dashboard ziet er helemaal niet onaardig uit en de afwerking is voor bestelautobegrippen prima. Het Transit-interieur staat in schril contrast met dat van de Opel, want we zien een hoop scheve naden, oude knoppen en veelal lelijk plastic. Wij kunnen ons voorstellen dat een zelfstandig ondernemer, die ook wel eens privé met zo’n bestelauto rijdt, liever in de Opel zit dan in de Ford. Maar wie veel spullen kwijt moet, zoals klein grut, flessen drinken en een hoop papierwerk, heeft aan de Transit juist veel meer. De Ford blinkt uit als het gaat om opbergmogelijkheden. Bovenop het dashboard bevinden zich twee ruime afsluitbare opbergvakken, met daartussenin een klapbaar tafeltje. En verder zien we een hoop kleine bakjes, maar ook ruime fleshouders en andere grote opbergvakken. De Vivaro biedt enkel wat gleuven om spullen neer te leggen, maar die geven weinig vertrouwen dat er ook daadwerkelijk wat in blijft liggen.

opel_vivaro_vs_ford_transit

 

Op maat

De oplettende kijker heeft het misschien al gezien: de Vivaro is langer dan de Transit. Dat klopt, de geteste Vivaro is er één met een verlengde wielbasis. Dat deze dan ook ruimer blijkt te zijn dan de Transit spreekt voor zich, voor een eerlijk vergelijk zullen we daarom uit gaan van hetzelfde formaat. Dus beide met enkele cabine en beide met een korte wielbasis. Dan blijkt de Transit het ruimtewonder te zijn. In de breedte wint hij tien centimeter van de Vivaro, maar ook in de lengte zijn er voor de Ford extra centimeters beschikbaar. En ja hoor, ook in de hoogte blijkt de Transit de grootte van de twee te zijn. Enkel de tildrempel van de Vivaro is lager, maar dat is geheel te wijten aan de achtervering die bij de Ford hoger is afgesteld. Dit is gedaan om te voorkomen dat de auto inzakt bij een zware belading. Normaliter staat de vering achter lager en zijn de verschillen minimaal.

opel_vivaro_vs_ford_transit

De harde cijfers beamen dat de Transit de ruimste is. De Opel heeft een laadvolume van vijf kubieke centimeter, de Ford heeft daarentegen maar liefst 6,55 kubieke centimeter ter beschikking. In de basis maakt de Transit op ieder front dus gehakt van de Opel. Wie zich een beetje verdiept in beide busjes zal zien dat je ze compleet op maat kunt configureren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een tussenschot daar, een extra ruit hier en ga zo maar door. Waarvan de belangrijkste vraag wellicht is: Hoe groot moet ie zijn? Wil je, zoals deze Vivaro, een verlengde wielbasis voor meer ruimte of heb je liever een wat hoger dak? Wie nóg meer ruimte zoekt bij Opel, moet echter gaan kijken naar de grotere Movano. Die concurreert met de VW Crafter en Mercedes Sprinter, maar ook met de Ford Transit. Ford is namelijk het enige merk die niet twee bestelbussen op groot formaat levert, maar slechts één. Zo concurreert de Transit dus niet alleen met de Vivaro, Transporter en Vito, maar ook met de allergrootsten. Zodoende ziet de prijslijst er bij Ford heel anders uit. Je kunt van relatief compact tot uiterst groot gaan. Bij Ford kan je - afhankelijk van de motor - nog kiezen of je voorwielaandrijving wil, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving. Het is maar net waar je de bestelbus voor wil gebruiken en welke aandrijving daar het beste bij past. Zo is een achterwielaangedreven Transit het meest geschikt als er een zware trailer moet worden getrokken. Bij de Opel kan dat niet en heb je altijd voorwielaandrijving. Bij de grotere Movano kun je echter wel voor achterwielaandrijving kiezen.

opel_vivaro_vs_ford_transit

 

Grote verschillen

De stickers op de zijkant verraden het al: De Ford heeft onder de motorkap een 2.2 TDCi dieselmotor met 115pk. Waar Ford trots op mag zijn is zijn lage CO2 uitstoot van slechts 189 gram per kilometer. Ter vergelijk: deze Vivaro 2.0 CDTi met 114pk stoot 25 gram meer uit per kilometer. Ford heeft hiervoor de standaard ‘ECOnetic’-foefjes toegepast: aangepaste versnellingsbakverhoudingen, banden met een lagere rolweerstand en een schakelindicator. Om de uitstoot van de Transit verder te minimaliseren hebben ze tevens een ander, niet voor de hand liggend, trucje toegepast. Namelijk de topsnelheid naar 110km/u verlaagd. Jazeker, dat is tien kilometer onder onze maximumsnelheid en dat kan in de praktijk behoorlijk storen. Het is erg vervelend als je even iemand gauw wil inhalen of even extra gas moet geven, omdat je ergens op tijd wil zijn. Dat ze de topsnelheid willen begrenzen: prima. Het kan zelfs wat bekeuringen voorkomen, maar dan wel graag begrenzen op 130km/u zodat er in ieder geval nog wat speling is. Helaas werkt de schakelindicator niet helemaal zoals verwacht. Hij wil namelijk dat we bij 1500 tpm overschakelen, terwijl pas bij 1800 tpm het maximale koppel van 300 Nm beschikbaar is. Als je dan toch eerder opschakelt, merk je dat de aandrijflijn hevig protesteert. Bij de Opel gebeurt er onder de 1500 tpm ook niet gek veel, daar komt het maximum koppel van 290 Nm bij 1600 tpm vrij.

opel_vivaro_vs_ford_transit

Desondanks weet de 2.2 TDCi goed te overtuigen, als je maar niet naar de indicator luistert. Hij blijkt zelfs iets sneller te zijn dan de Vivaro, die wat meer gewicht in de schaal legt en een ietwat trage gerobotiseerde handbak heeft. De handgeschakelde zesbak die standaard aan de 2.0 CDTi wordt gekoppeld lijkt ons een betere keuze. Die schakelt namelijk prima, maar niet zo trefzeker en strak als de zesbak van Ford. Verder zijn er niet echt grote verschillen op te merken, de 2.0 CDTi van de Opel blijkt echter wel wat stiller. In beide bestelauto’s hebben we in ieder geval niet het gevoel gehad vermogen te kort te komen. Natuurlijk kan en mag het meer zijn, maar het hoeft niet perse. Over het verbruik kunnen we vrij kort zijn. Dat schommelt bij beiden rond de 1 op 11. Dat is niet helemaal conform de officiële cijfers, maar dat is niet ongebruikelijk.

Ford heeft een naam hoog te houden als het gaat om prettig sturende auto’s en dit uit zich zelfs in deze Transit. Hij stuurt opvallend normaal, als een personenauto. Het stuurgevoel is natuurlijk niet zo scherp als in andere Fords, maar slecht is het allerminst. De Opel Vivaro stuurt beduidend minder direct en met wat minder gevoel, maar nog niet zo indirect als bijvoorbeeld de Mercedes Vito. Voor een bestelwagen stuurt de Opel echter prima, het is immers geen Insignia OPC.

opel_vivaro_vs_ford_transit

De Vivaro weet vooral te scoren op comfort. De vering is zachter dan bij de Ford, die ook zonder opgehoogde vering nog redelijk straf aanvoelt. Al is het verschil met deze Transit en een Transit die normaal op zijn veren staat nog behoorlijk groot. Zo comfortabel als de Vivaro wordt de Transit nooit. Daar staat wel een relatief dynamisch rijgedrag tegenover, dat best vermakelijk kan zijn. Ja echt, ook in een busje kun je plezier beleven. De busjes van tegenwoordig rijden allang niet meer slecht, het is zelfs zo dat ik de grote Sprinter fijner vindt rijden dan de kleinere Mercedes Vito. Al heb je met zo’n bakbeest natuurlijk wel eerder last van zijwindgevoeligheid. Over het algemeen heb je daar in beladen toestand bij zowel de Ford als de Opel niet zoveel last van.

opel_vivaro_vs_ford_transit

 

Koning onder de busjes

Na het rijden in deze twee bestelbussen is één ding duidelijk geworden. Ook in het segment van bedrijfswagens bestaan grote verschillen en lijken er zelfs verschillende doelgroepen te zijn. De Opel Vivaro lijkt ons vooral de bestelbus voor (zelfstandige) ondernemers die wel eens spullen moet versjouwen, maar er ook privé mee zal rijden. Het interieur oogt wat meer vertrouwd dan bij de Ford en ook het uiterlijk en het comfort maken de Opel aantrekkelijker om mee te rijden. Echter, de Ford blijft de koning onder de busjes. De Transit is zoals een bestelauto hoort te zijn: Groot en functioneel. Dit is zo’n bus die uitermate geschikt is als je honderd bouwvakkers in dienst hebt die allemaal hard aan het werk moeten en daar een praktische bestelauto voor nodig hebben. De Transit weet qua ruimte de Vivaro in verlegenheid te brengen en heeft een slimmer ingedeeld dashboard. De Transit en de Vivaro spreken echter totaal verschillende werklui aan om een onovertroffen winnaar aan te wijzen. Aan jou de keus welke het beste bij je past…

opel_vivaro_vs_ford_transit

 

Auteur en fotografie: Anton van der Wulp

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Bedrijfsnaam: Ford Nederland Opel Nederland
Website-adres: http://www.ford.nl http://www.opel.nl
Adres bedrijf: Amsterdam Breda

Motor en techniek:

Type: 2198 cm3 - 4 in lijn 1995 cm3 - 4 in lijn
Max. vermogen: 115 pk bij 3500 tpm 110 pk bij 3500 tpm
Max. koppel: 300 Nm bij 1800-2000 tpm 290 Nm bij 1600 tpm
Brandstof: Diesel Diesel
Aandrijving: Voorwielen Voorwielen
Transmissie: 6 v, handgeschakeld Tecshift automaat

Maten en gewichten:

Gewicht: 1654 kg 1710 kg
Bagageruimte: 6,55 cm3 5,00 cm3

Prestaties:

Topsnelheid: 110 km/u 160 km/u
0-100 in: n.b. 16,5 s

Verbruik:

Verbruik binnen beb. kom: -,- l/100km 10,2 l/100km
Verbruik buiten beb. kom: -,- l/100km 7,4 l/100km
Verbruik gecombineerd: 7,2 l/100km 8,4 l/100km
Verbruik CO2 uitstoot: 189 g/km 214 g/km (224 automaat)

Prijzen:

Vanafprijzen excl. BPM en BTW € 16.950 € 16.200