Abarth Grande Punto 1.4 T-Jet Esseesse

18 december 2008

 

Welkom terug

Als we 'Abarth' opzoeken in Wikipedia zet de allereerste regel de beslissende toon: ‘Abarth is een Italiaans automerk’. Zie het als wat ALPINA met BMW’s doet: Het tunen van bestaande modellen en die helemaal aanpassen voor optimale prestaties. Abarth was ook daadwerkelijk een eigen merk , totdat het in 1971 aan Fiat werd verkocht. Ondanks dat Abarth later gebruikt werd voor de snellere uitvoeringen, was het eigenlijk niets anders dan een mooiklinkende GTI-achtige benaming.

Abarth Grande Punto

Met de nieuwe 500 en Grande Punto wordt het merk met de schorpioen - gekozen wegens het sterrenbeeld van oprichter Carlo Abarth - uit het stof gehaald en weer betiteld als een Italiaans automerk. En zo spreken we nu over een ‘Abarth Grande Punto’ met een kracht van 155 paarden. Klinkt dit interessant genoeg om door te gaan als een ‘rasechte’ Abarth? Nou, nee. Een willekeurige GTI, FR of RC overtreft al gauw de Abarth en zo lijkt de Punto vooral te scoren in een goede prijs/pk verhouding. En zo is Abarth nog steeds niets meer dan een mooi en interessant klinkende naamsaanduiding. Zou Carlo Abarth zich niet omdraaien in zijn graf als hij dit hoorde? Gelukkig niet, want voor wie helemaal los wil gaan is er nog het ‘Esseesse’-pakket dat de Grande Punto naar een meer serieuze 180 pk brengt. Een echte schorpioen moet tijdens zijn groei naar volwassenheid geregeld vervellen. Springt onze schorpioen met het ‘Esseesse’-pakket ook uit zijn vel en toont hij daarmee zijn ware aard?


Sex appeal

Aan uitstraling geen gebrek, want een te kort aan aandacht zul je met deze schorpioen nooit hebben. Het Abarth jasje straalt één en al sex appeal uit. Mede dankzij de invloeden van Italdesign-Giugiaro die verschillende Alfa Romeo’s, Ferrari’s, Maserati’s en ook de welbekende DeLorean DMC-12 ontwierp. De Abarth logo’s vliegen je om de oren en de witte lak staat geweldig in combinatie met de rode en zwarte accenten over de gehele auto. Vooral de zwarte sideskirts en spatborden geven deze Grande Punto iets aparts, samen met de rode striping en rode buitenspiegelkappen. De donkere koplampen en donkere omhulsels van de mistlampen zijn eveneens kenmerkend voor de Abarth.

Abarth Grande Punto

Het 'Esseesse'-pakket, wat je overigens uitspreekt als 'SS' (niet echt de meest gelukkig gekozen benaming, maar het staat in dit geval voor Super Sport), bestaat onder meer uit de witte, bijna rally-achtige, 18 inch lichtmetalen velgen die geweldig staan onder de witte koets. De ‘SS’-uitvoering zou het op de eerste plaats vooral van zijn extra power moeten hebben. De 25 extra peekaas en de 42 extra Newtonmeters aan koppel ten opzichte van de ‘gewone’ Abarth worden niet gecreëerd door enkel andere softwareprogrammering. Er hoort een serieuze lijst aan geüpgrade hardware bij, waaronder een nieuwe (Garret 1446) turbo met een boost die verhoogd is van 1.3 naar 1.5 bar. Zo hebben we nog een hele waslijst vol met diverse kleine en grotere aanpassingen die aan de motor zijn verricht, maar die zal ik u besparen. Het eindresultaat moge duidelijk zijn: 180pk en een koppel van 272Nm. Waarden die zeker interessant klinken voor een auto die nog geen 1200 kilogram weegt. Daar zou Carlo Abarth met recht trots op mogen zijn.

Abarth Grande Punto

Met alleen motorische veranderingen ben je er natuurlijk nog niet. Wil je als sportief merk serieus overkomen, dan ga je door tot perfectie. Zo kun je niet kiezen voor enkel een motorische upgrade, maar zit je direct vast aan de rest van het uitbreidingspakket. Zo zakt de Grande Punto nog eens 2 cm naar de grond en zijn de voorste remschijven vervangen door geventileerde exemplaren met gaten, terwijl achter eveneens grotere schijven met gaten worden gemonteerd. Betere remblokken horen hier uiteraard ook bij en de klauwen zijn eveneens voorzien van een rood likje verf. Als finishing touch vind je op de achterklep en op de buitenspiegels de benaming ‘Esseesse’. Leuk, want het laatste wat je hoeft te doen is je schamen voor je prestaties, toch?

Abarth Grande Punto

 

Sportiviteit ten top

Voor het interieur hoeft Fiat, pardon, Abarth zich ook zeker niet te schamen. Wederom is her en der het welbekende Abarth logo te vinden. Op het stuur, op de vloermatten en in de bekleding van de voorstoelen. Rechts op het dashboard zit normaal gesproken het Grande Punto symbool, op de Abarth vinden we hier het schorpioen logo. De rode stiksels die we vrijwel overal tegenkomen onderstrepen het sportieve gevoel dat je in deze Italiaan krijgt. Over de gehele breedte van het dashboard wordt er kwistig gestrooid met fraai leder, dat door de dubbele stiknaad, naast sportief, ook chique oogt. Het carbonlook-achtige materiaal op de middenconsole en rondom de tellers komt wat twijfelachtig over, maar past wel helemaal bij de sportiviteit die het model wil uitstralen. Zo ontbreken er ook geen sportpedalen en is de Grande Punto voorzien van een donkere hemelbekleding. Dit alles tilt het Abarth interieur naar een hoger plan en geeft hem iets unieks. Enige misser in het interieur zijn de handgrepen die bekleedt zijn met zachtere oplegstukjes, die er duidelijk opgelijmd zijn, alsof het de handvaten van je mountainbike betreft.

Abarth Grande Punto

Een andere teleurstelling was het audiosysteem. Het geluid daarvan is van een matig niveau en bij hogere volumes beginnen de speakers al gauw wat te kraken. Het Blue&Me navigatiesysteem werkt door middel van een USB-stick, in plaats van een DVD of CD-rom. Een mooi concept, helaas hebben ze één detail over het hoofd gezien. In het dashboardkastje zit de USB-aansluiting en wanneer je de navigatiestick hierin steekt kan de klep van het dashboardkastje niet meer dicht. Zoals onze kroonprinses zou zeggen: “Dat was een beetje dom.”

Abarth Grande Punto

Gelukkig maken de volledig met leder beklede sportstoelen weer een hoop goed. Deze zien er niet alleen speciaal uit, ze zitten ook erg aangenaam. De zittingen zijn vrij hard - maar niet op een hinderlijke manier - en de zijdelingse ondersteuning scoort hoge punten. Het stuur is verder prima te verstellen en pakt lekker beet wat resulteert in een fijne zithouding. Achterin vinden we eveneens voorgevormde zittingen in de achterbank die de passagiers eveneens goed op hun plek houden.

Abarth Grande Punto

 

Rally-achtig rijden

Er komt dan 180 pk uit de auto, onder de motorkap vinden we slechts een 1.4 motorblok, al dan wel geholpen door de turbocompressor. Als we op pad gaan met de Abarth voel je wel degelijk dat je met een kleine motor rijdt, want onder de 2500 toeren is de motor vrij tam en lijkt er gek weinig te gebeuren. Maar als dan die sterkere turbo inkomt dan stijgt de trekkracht naar hoge waardes en schiet de schorpioen op zijn doel af. Wat is deze Abarth snel! Van 0 naar 100 zou slechts 7,7 seconden in beslag nemen en dat is voor zo’n relatief kleine auto behoorlijk rap. Het ESP is dan niet volledig uitschakelbaar, maar als het aan staat willen de voorwielen nog wel eens flink doorspinnen. Tijdens vochtige weersomstandigheden een sprintje trekken resulteert vrijwel altijd in enige vorm van wielspin en zelfs in de tweede versnelling spinnen de 215mm brede banden nog wel eens door. Bij normale weer- en wegomstandigheden heeft de Abarth gelukkig meer dan voldoende grip en kan hij zijn vermogen goed kwijt. Het doorslaan van de wielen is simpel onder controle te houden door gedoseerd het gaspedaal te bedienen, maar haalt wel enige pret uit het rijden.

Abarth Grande Punto

Op het dashboard vind je de knop ‘Sport Boost’. In theorie zou dit voor wat extra koppel moeten zorgen, maar in de praktijk merk je hier bizar weinig van. De reden waarom we vrijwel constant met ‘Sport Boost’ aan hebben gereden, is omdat de besturing in die stand een zwaardere weerstand kent. Daardoor voelt het niet zo kunstmatig als wanneer de SB-knop uit staat. Een lichte besturing is fijn bij het inparkeren, maar tijdens het rijden wil je niks anders dan met de SB-knop aan rijden. Het sturen gaat lekker direct en door de grotere weerstand met meer gevoel en de gewenste feedback. Het schakelen gaat soepel en makkelijk, al gaat het voor ons gevoel iets te gemakkelijk. Iets kortere slagen en wat meer weerstand tijdens het doorschakelen zou gewenst zijn en beter bij de sportieve rijervaring van de Abarth passen.

Abarth Grande Punto

De gewone Abarth staat al lager bij de grond en zoals gezegd ligt de Esseesse nog eens 2 centimeter lager, en dat is te merken! Hij is zeer hard geveerd en stuitert bij minder goede wegen flink op en neer. Maar om de één of andere reden deert ons dat niet. Voor je gevoel waan je jezelf in een heuse rallyauto. Vanaf 2500 toeren is hij erg snel en als je de Abarth dan eens hard de bocht in jaagt, dan wordt de auto wel eens wat springerig en zoekerig. Daardoor moet je aardig geconcentreerd de aandacht bij het sturen houden en moet je net als een echte rallycoureur flink werken om de auto op de gewenste koers te houden. Als je flink je best doet is de Grande Punto zelfs te verleiden tot een potje lift-off overstuur, wat de grijns op je gezicht nog groter maakt.

Abarth Grande Punto

Het kraken wat vanuit de achterste wielkasten komt stoort enigszins, maar lijkt wel te passen bij het ruige karakter van de auto. Net als het uitlaatgebrom dat vrijwel voortdurend hoorbaar aanwezig is. Het lijkt allemaal te horen bij de Abarth Grande Punto Esseesse. De aangepaste remmen tenslotte, doen hun werk uitstekend en vertragen de auto kordaat en zoals verwacht. Dan rijden we de bebouwde kom binnen en is het tijd om even rustig aan te doen. Als we langs een winkel rijden en de reflectie van de Grande Punto zien in de etalageruit, is het bijna alsof we onszelf als coureur en navigator zien zitten, die de straten van Nederland onveilig maken…

 

Carlo Abarth zou tevreden zijn

Het plezier wat je aan de Abarth Grande Punto ‘SS’ beleeft is glorieus. Het jasje straalt één en al dynamiek en sportiviteit uit en gelukkig geldt dit ook voor de rijbeleving. De acceleratie is een feest op zich en je waant je al gauw in een heuse rallyauto. Het harde en stuiterige onderstel kan voor een hoop mensen een reden zijn om niet voor het Esseesse-pakket te gaan, wat de Abarth Grande Punto in de ‘SS’-uitvoering nog unieker maakt en tot een echte liefhebbersauto voor fijnproevers en amateurcoureurs.

Aan de normale Abarth Grande Punto hangt een prijskaartje van € 21.990. Het Esseesse-pakket kost maar liefst € 6.799 extra. Dit is serieus veel geld voor slechts 25 paardenkrachten meer, maar de lijst van aanpassingen aan de auto omvatten veel meer dan enkel een motorische upgrade. Niet alleen de 18 inch velgen kosten vast een flinke duit, maar ook de hardware van de motor en het aangepaste onderstel wijkt op zoveel punten af van de standaard ‘Abarth’, dat de meerprijs zeker is te rechtvaardigen. Wie een Abarth Grande Punto koopt krijgt ook daadwerkelijk een andere auto dan bij Fiat. Daarom mag er zeker van een ander merk worden gesproken. Als Carlo Abarth nog leefde, kon hij zeker tevreden zijn over deze uit zijn vel gesprongen schorpioen.

Abarth Grande Punto

 

Auteur en fotograaf: Anton van der Wulp

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Fiat Group Nederland
http://www.abarthnl.nl
Lijnden

 

Motor en techniek:

1368 cm3 - 4 in lijn met turbo
133kW (180 pk) bij 5750 tpm
272Nm bij 2750 tpm
Benzine
Voorwielen
6 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1160 kg
275-1020 l

 

Prestaties:

215 km/u
7,7 s

 

Verbruik:

9,6 l/100km
5,3 l/100km
6,9 l/100km
162 g/km

 

Prijzen:

€ 12.695
> € 30.000

 

Energielabel