Volkswagen Golf 1.6 TDI BlueMotion Highline

20 augustus 2013

Autotest: Volkswagen Golf 1.6 TDI BlueMotion Highline

Vroeger was leuker maar nu is het beter

De uitstootregels worden strenger en toch groeit het aanbod van bijtellingvriendelijke auto’s. Renault nam met de Mégane een voorsprong op de concurrentie maar inmiddels zijn er meer 14 procent bijtelling-kapers op de kust. Nu volgt Neerlands’ lieveling: de Volkswagen Golf BlueMotion. Motorisch lijkt de Golf niet veel anders dan pakweg 4 jaar geleden, maar de tijd heeft niet stil gezeten. De 1.6 TDI in de zevende generatie heeft een gemiddelde CO2-uitstoot van 85 g/km en is gekoppeld aan een zesversnellingsbak. Dieselend test ik uit of ‘ie naast zuinig ook nog een beetje prettig rijdt.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

  

Als je ‘vroeger’ een Volkswagen TDI hebt gehad kan je het karakter van die motor vast nog wel herinneren: rauw maar oh zo krachtig. Hoe meer rode letters op de achterklep, hoe explosiever het Golfje. Zonder al te sentimenteel te worden, maar soms mis ik die tijd dat er nog ‘leuke’ diesels werden besteld in een doorsnee hatchback. Niet dat de 110 pk sterke 1.6 TDI uit de Golf BlueMotion tegenvalt, integendeel. Maar alles draait om CO2 en bijtelling tegenwoordig.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

De viercilinder diesel in de BlueMotion presteert zeer netjes (van 0 naar 100 km/u in 10,5 seconden) en eenmaal boven de 2.000 tpm gaat ‘ie er rap vandoor dankzij 250 Nm koppel. Op papier is dat al vanaf 1.500 tpm volledig beschikbaar, maar hij moet even voorbij dat toerental om lekker tempo te maken. Daaronder is het blok redelijk doods maar trilt of schokt niet vervelend. Schakelen doet de zesbak typisch ‘des Volkswagens’. Dus: ietwat zwaar maar trefzeker en met een prettige weerstand als je ‘m in het volgende verzet duwt.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

  

Eco-tips

De schakelindicator wil graag dat je zo vroeg mogelijk opschakelt, maar dat blijkt niet altijd de beste optie. De zesde versnelling heeft een lange overbrenging, waardoor ’t toerental lekker laag uitkomt maar 80 km/u in de zesde versnelling is bijvoorbeeld maar net te doen. Wil je accelereren, dan zit de TDI net te laag in toeren, dus regelmatig terugschakelen is noodzaak. Dat Volkswagen graag wil dat je efficiënt gaat rijden blijkt uit de eco-tips die regelmatig tussen de tellers worden weergegeven. Negeer je de schakelindicator, dan zal de boordcomputer je daarop wijzen. Maar ook als je airconditioning aan hebt staan en tegelijkertijd een raam open verschijnt er een waarschuwing voor het ‘niet efficiënt rijden’. Een leuk maar vooral handig detail. Vooral omdat er voldoende mensen zijn die niet eens weten dat ze een auto hebben met start-/stopsysteem, laat staan dat ze weten hoe het werkt. Ook hier helpt Volkswagen een handje.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

Auto Hold zorgt ervoor dat de Golf in z’n vrij met uitgeschakelde motor - door het start-/stopsysteem - niet gaat rollen. Deze functie zie je normaliter alleen bij auto’s met een automaat, om het kruipen tegen te gaan.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

In tegenstelling tot de krachtige TDI’s van ‘vroegah’ is de motor - naast de auto zelf - best stil te noemen. Een typisch dieselgeluid is onvermijdelijk, maar het wordt nooit storend. Zo stil en soepel als dat van Renault is het blok van Volkswagen echter niet. De Golf overtuigt echter wel met een betere isolatie van de cockpit. Op de snelweg geeft de boordcomputer uitstekende actuele verbruikscijfers weer. Terwijl de toerenteller 1.650 tpm aangeeft bij 100 km/u staat het verbruik regelmatig op 1 op 32. Bij 120 km/u staat het toerental net onder de 2.000 tpm en schommelt het verbruik zo tussen de 1 op 23 en 26. Met een gevarieerd traject met genoeg stadskilometers en stukken snelweg kwam uiteindelijk het gemiddelde verbruik uit op 1 op 21,2. Helemaal niet slecht als je bedenkt dat er mensen zijn die veel meer snelwegkilometers rijden en dus beter zullen scoren.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

  

Zichzelf gebleven

Wat moet je verder nog schrijven over een auto die jaar in jaar uit zo zichzelf is gebleven? Je kunt vinden wat je wilt van Volkswagen, maar feit is dat de Golf een uiterst fijne auto is om te rijden. De – in dit geval – Highline sportstoelen zitten uitstekend, het stuurwiel is zoals altijd goed verstelbaar voor een prettige zitpositie en het koppelingspedaal laat zich fijn bedienen. Ik kan geen Volkswagen bedenken waar ik ruzie kreeg met de koppeling of baalde van een niet optimale zitpositie. Zelfs niet bij de Up!. De besturing is prettig neutraal en het onderstel is mooi in balans. Het is niet bijzonder sportief of comfortabel, maar pleziert iedereen. Toch stuurt ‘ie beduidend strakker dan z’n voorganger. Een korte bocht neemt de zevende Golf met meer zelfvertrouwen en de benodigde stuuruitslag is kleiner. Dit zorgt ervoor dat de Golf compacter aanvoelt dan je verwacht. Het maakt de Golf beduidend leuker om te rijden dan het vorige model.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

De blauwe lijn door de dichte grille, het typeplaatje op de zijschermen en de achterspoiler onderscheiden de 1.6 TDI BlueMotion van andere versies, van binnen is er niets anders. Maar daar stelt de Golf dan ook niet teleur. Ik kan met mijn bovengemiddelde lichaamslengte prima achter mezelf zitten, zonder in de knel te komen met mijn knieën of hoofd. Ook het bagageruim is met 380 liter behoorlijk ruim. De bediening van het 20,3 cm kleuren touchscreen werkt intuïtief maar soms een beetje traag. Desalniettemin ziet het er schitterend uit. Waarom Volkswagen nog steeds niet standaard een USB-poort levert maar een soort verlengkabeltje (in dit geval voor een iPod) en SD-kaartingangen is mij een raadsel.

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

  

Leasetopper

Een altijd fijne auto beoordelen lijkt heel makkelijk. Je zegt immers dat ‘ie wederom ontzettend goed is, maar wat maakt de Golf zo uniek? De 1.6 TDI presteert niet veel anders dan z’n concurrenten of voordat ‘ie in de 14 procent bijtellingscategorie viel, maar feit is dat de BlueMotion een zeer belangrijke uitvoering is. De dieselmotor zet goede verbruikscijfers neer en het blijft een van de fijnste auto’s in z’n klasse. Niet de meest spannende, maar wat ís ‘ie goed. Een terechte leasetopper met een vanafprijs van 24.289 euro voor de BlueMotion Trendline. Wie de Golf als praktische Variant met 14 procent bijtelling wil leasen moet snel zijn slag slaan – deze komt pas tegen het einde van het jaar en in 2014 tel je enkel de drie- en vijfdeurs hatchback nog voor 14 procent bij. Verlang je – net als ik – stiekem toch naar een ouderwets dieselkanon? De Golf GTD (een 184 pk sterke diesel) is met 20 procent bijtelling eveneens gunstig te leasen. Keuze zat dus!

Volkswagen Golf tdi BlueMotion

  

Auteur en fotograaf: Anton van der Wulp

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Pon Automobielhandel
http://www.volkswagen.nl
Leusden

Motor en techniek:

1598 cm3 - 4 in lijn
81 kW (110 pk) bij 3000 tpm
250 Nm bij 1500 tpm
Diesel
Voorwielen
6 v, handgeschakeld

Maten en gewichten:

1202 kg
380-1270 l

Prestaties:

200 km/u
10,5 s

Verbruik benzine:

3,8 l/100km
3,0 l/100km
3,2 l/100km
85 g/km

Prijzen:

€ 32.271

Energielabel