BMW M5

12 maart 2012

Autotest: BMW M5

Der König

Zonder enige vorm van bescheidenheid lepelde BMW een atmosferische V10 in de vorige M5, waarmee het weergaloze apparaat in 4,7 seconden 100 km/u op de klok zette. Hoewel het om slechts kleine verschillen ging, verstoorden achtereenvolgens Mercedes-Benz en Audi het acceleratiefeestje. Met respectievelijk de E 63 AMG en RS6 snoepten beide aartsrivalen twee tienden van die sprinttijd af. Wat betreft rijgedrag bleef de M5 de beste, maar de snelste was ‘ie niet. De nieuwe, inmiddels vijfde M5 toont meer spierballen dan ooit. Door een verpletterende 560 pk en 680 Nm racet BMW’s nieuwste supersedan in 4,3 seconden van 0 tot 100 km/u. Met zulke cijfers mag je ‘m dus gerust weer als König der asfaltvretende zakensedans betitelen.

BMW M5 F10

  

Altijd vuurklaar

De V10 is aan de kant gezet en de BMW M5 van de F10-generatie heeft – net als de legendarische E39 M5 – een V8 onder de motorkap. Voorzien van een dubbele turbo is het gecreëerde vermogen op z’n minst explosief, zelfs de laatste versie van de Nissan GT-R heeft minder vermogen en koppel. De 4,4 liter V8 met TwinPower Turbo levert bovendien 53 pk meer dan de vorige M5, met een stijging van 160 Nm is het koppel misschien wel het meest indrukwekkend. Moest de V10 het vooral van hoge toeren hebben, de nieuwe M5 heeft zijn maximale koppel tussen de 1.500 en 5.750 tpm voorhanden. In theorie klinkt dat mooi, in de praktijk is het geweldig. Moeite doen om snel te gaan hoeft niet meer, puur op koppel rijden is voldoende om verbluffend snel te accelereren. In welk toerental je ook rijdt, de BMW staat altijd vuurklaar. Tussen de 3.500 en 4.000 tpm voel je de V8 het vermogen duidelijk opbouwen, de duw in je rug is op dat moment fantastisch. Met kinderlijk gemak stuif je het overige verkeer voorbij en ben je nog altijd ruim uit de buurt van de toerenbegrenzer. Voor je er erg in hebt, ben je de 200 km/u voorbij en lachwekkend snel lees ik vervolgens het getal ‘265’ af op het grote head-up display. “Wat, nu al op topsnelheid!?”, was het enige dat ik op dat moment kon uitbrengen.

BMW M5 F10

Tijdens de testperiode zijn er aardig wat regendruppels gevallen en dan krijg je wel eens de neiging om het enorme vermogen van de zotte te vinden. Zelfs met de tractiecontrole en het stabiliteitsprogramma ingeschakeld, heeft de auto moeite om de brede achterbanden niet door te laten spinnen. Meermaals reed ik in de tweede versnelling weg, puur om tractieverlies te beperken. Schakel je de veiligheidssystemen uit, dan is een goede voertuigbeheersing een voorwaarde. De achterkant kwispelt er dan lustig op los, maar even van het gas af en een korte stuurbeweging zijn voldoende maatregelen om ‘m weer in het gareel te krijgen. Ik vind het geweldig en zulks maakt de grote zakensedan opvallend speels, hoewel hij je ook net zo goed genadeloos kan afstraffen. Voor een sliding in een bocht draait ‘ie z’n hand zeker niet om, al merk je dat je uiteraard niet met een lichtvoetige 1 M Coupé (om maar iets extreem leuks te noemen) op pad bent. Hoe dan ook, log en lomp is de snelste 5 Serie allerminst.

BMW M5 F10

  

Met flinke klappen

Het feit dat je zaken als besturing, onderstel en gasrespons kunt instellen heeft daar alles mee te maken. Met die drie dingen in ‘Sport Plus’ heb je onbetwist een geweldige stuurmansauto, zonder dat de limousine vervelend stug wordt. Zo wordt het rijden nooit vervelend, enkel fantastisch. En er zitten maarliefst twee M-knoppen op het stuurwiel, waarmee jouw favoriete configuraties opgeslagen kunnen worden. In de meest sportieve modus is de stuurinrichting heerlijk zwaar en lekker direct, maar niet op een zenuwachtige manier. Zo snaarstrak als een 1 M Coupé of M3 stuurt ‘ie niet, maar voor een auto van dit formaat behoorlijk goed. Naast schofterige prestaties, heeft de M5 meer pijlen op z’n boog. Zet alles in de comfort- of in de eco-stand en het is heerlijk toeren met het gezin of een paar vrienden. Vanzelfsprekend is die laatste stand enkel ontwikkeld om het verbruik op papier laag te houden, het opgegeven verbruik van 9,9 liter per 100 kilometer is vrijwel niet haalbaar. Doordat de M5 bij 120 km/u slechts 1.900 tpm draait, behaal je wellicht op een lange snelwegrit en met inachtneming van de snelheidslimiet die beloofde waarde, maar over een gevarieerder traject en gebruik makend van het vermogen moet je eerder richting de 1 op 5 á 1 op 7 denken.

BMW M5 F10

Je hebt auto’s waarbij de schakelflippers achter het stuur weinig toevoegen aan het rijplezier, maar in de M5 zijn ze mijn beste vrienden. In de automaatstand schakelt de zeven trapsautomaat snel en vloeiend, voor het leukere werk kun je niet om de stuurpaddles heen. Ten eerste reageren ze razendsnel op commando’s en ten tweede gaat elk verzet met een flinke klap. En dat is fijn, leuk en opzwepend. Juist omdat het dan niet bepaald vloeiend gaat, voel je exact wat er gebeurt. Als alles ontzettend smooth verloopt gaat de spanning er af, dus helemaal goed van BMW. Wel jammer dat de automaat zich uiteindelijk altijd met de versnellingen gaat bemoeien. Zo zat ik prompt in de eerste versnelling, terwijl ik in het tweede verzet wilde blijven.

BMW M5 F10

  

Donderslagen en liquidaties

De V10 klonk voornamelijk bij hoge toeren fantastisch, de turbogeblazen V8 doet dat over het hele toerenbereik. Er is een hoop commentaar geweest over het ‘motorgeluid’ dat uit de speakers komt en hoewel het wat mij betreft achterwege had mogen blijven, is het niet constant of te nadrukkelijk aanwezig. De sound van de V8 is ten opzichte van de V10 totaal anders, maar dankbij het uitlaatsysteem niet minder opwindend. De uitlaten knetteren, briesen en brullen erop los, maar het meest bizarre zijn de geluiden als je plots van het gas af gaat. Honderd meter verder kijken voetgangers de lucht in alsof zojuist het onweer is losgebarsten en met het juiste toerental is zelfs een luide knal hoorbaar, alsof er net iemand geliquideerd is. In de korte video is te horen hoe dit in een tunnel klinkt, een middeleeuws kanon maakt niet veel meer kabaal. Stiekem erg vermakelijk om mensen tientallen meters verderop vol verbazing om zich heen zien te kijken, keerzijde is dat de M5 daardoor soms wel erg opvallend wordt. Ook al zou je ‘m in het grijs of zwart bestellen…

BMW M5 F10

  

Machtig

De BMW M5 geeft een machtig gevoel. In de basis is het een ‘gewone’ 5 Serie, maar dat is juist zijn sterkste punt. Is de Fünfer al een fraaie en goede auto, in M5-kledij is ‘ie alleen maar beter. Ten opzichte van zijn voorganger heb je meer comfort, terwijl hij door meer vermogen ook nog eens sneller is. Bovendien is de onderhavige M5 met een vanafprijs van 123.250 euro een stuk goedkoper dan de vorige. In deze Monte Carlo-blauwe lak is de M5 bovenal een schitterende machine, met uiteraard zijn kenmerkende uitlaten en roosters in de voorschermen.

BMW M5 F10

Het interieur wijkt slechts op details af van een normale 5 Serie, maar persoonlijk kan mij dat niet veel schelen. Iets dat goed is, behoeft geen opsmuk. Rij in een 520i of M5, het is altijd aangenaam. De belangrijkste knoppen van de M5 zijn perfect geclusterd rondom de pook. Met die knoppen stel je elk aspect van de auto naar wens in, daarmee is de sensatie van de M5 compleet. De zit is geweldig, de ruimte achterin prima en de kofferbak met 520 liter riant. Die veelzijdigheid maakt de M5 zo’n icoon. Hoog presterend en uitmuntend rijdend, maar tevens geschikt om met zijn vieren een weekend op pad te gaan.

BMW M5 F10

  

De lat is gelegd

Over de M5 kan ik enkel euforische woorden uitspreken. Ik had gedacht kritiek te hebben op het geluid, een atmosferisch blok zou missen of last zou ondervinden van de grote koets, maar niets van dat alles. De M5 imponeert en zet verbluffende prestaties neer. Hij is weer de snelste, maar belangrijker is dat ‘ie verschrikkelijk goed is. De M-divisie van BMW heeft voor de zoveelste keer puik werk verricht en ik ben nu meer M5-fan dan ooit tevoren. Het is afwachten wat de twee andere Duitse topmerken hier voor een sterk antwoord op gaan hebben. De lat is gelegd…

BMW M5 F10

  

Auteur: Anton van der Wulp

Fotograaf: Luuk van Kaathoven (m.m.v. Arjan Bruinstroop)


 

Get Adobe Flash player

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

BMW Nederland
http://www.bmw.nl
Rijswijk

Motor en techniek:

4395 cm3 - V8 met turbo's
412 kW (560 pk) bij 6000 - 7000 tpm
680 Nm bij 1500 - 5750 tpm
Benzine
Achterwielen
7 v, sequentiële automaat

Maten en gewichten:

1945 kg
520 l

Prestaties:

250 km/u
4,3 s

Verbruik:

9,9 l/100km
14,0 l/100km
7,6 l/100km
232 g/km

Prijzen:

€ 123.250
€ 141.093

Energielabel