Mazda MX-5 1.8 Roadster vs. 2.0 Roadster Coupé

2 april 2010

 

Dubbel zoveel feest

We hebben er met z’n allen lang op moeten wachten, maar nu het is eindelijk zo ver: Het is weer lente! En die kon eigenlijk niet mooier beginnen, de zon begon meteen te schijnen en de temperatuur werd aangenaam. Dit leek ons het geschikte moment om het twintig jarige bestaan van de Mazda MX-5 te vieren. En dan niet met één, maar met twee exemplaren. De één met softtop, de ander met hardtop. Genoeg vermaak om even lekker uit te waaien in het prille lenteweer. Met welke van de twee ga je feestelijk het jaar door en welke motorisering past daar het beste bij?

Mazda MX-5

 

Britse sportwagen: made in Japan

Toen de Mazda MX-5 in 1990 leverbaar werd, was de motorkeuze makkelijk: er was er namelijk maar één. Een 1.6 benzinemotor met 116pk die ‘m net onder de negen seconden de 100 kilometer per uur liet aantikken. Niet alleen dat was simpel, de ingrediënten van de auto waren dat ook: twee stoelen, een softtop dak en achterwielaandrijving. Het concept toentertijd was om een moderne interpretatie te recreëren van klassieke Engelse sportwagens van weleer, zoals de MGB. Met een beetje betaalbaarheid, een vleugje styling en een uitstekende handling wist de kleine roadster al snel een hoop harten te veroveren en uiteindelijk voor ongekend succes te zorgen. Naarmate de jaren verstreken, evolueerde de MX-5 steeds meer, maar het concept bleef hetzelfde. Bij het laatste model kreeg de MX-5 bijna een retrolook, door zijn gladde lijnen en de typerende ovale grille van het oermodel. Een moderne insteek kwam er in 2006, toen voor het eerst een elektrisch inklapbare hardtop leverbaar werd, gemaakt van koolstofvezel. Onlangs heeft Mazda er toch voor gekozen om de MX-5 van een facelift te voorzien, zodat ‘ie meer bij de huidige Mazda range past. Nieuwe lichtunits, forsere dorpels en een sportievere neus kenmerken de gefacelifte MX-5.

Mazda MX-5

De vernieuwde neus is de voornaamste eyecather. De gehele voorbumper is flink op de schop gegaan en lijkt optisch lager. De ovale grille is vervangen door een typerende grote vijfhoekige grille en vloeiende lijnen sieren de mistlampen. Het zorgt niet alleen voor meer harmonie met de overige Mazda’s, het maakt de MX-5 een stuk agressiever om te zien dan de lieflijk ogende non-facelift. Naar onze mening een enorme vooruitgang.

 

Hard of zacht

De populariteit van het stalen klapdak heeft dus de jarenlange traditie van Mazda doorbroken. Om het verschil in gewicht niet te groot te maken heeft Mazda er voor gekozen om het dak van het sterke, doch lichte koolstofvezel te fabriceren. Deze MX-5 wordt door Mazda de Roadster Coupé genoemd. Het stoffen klapdak blijft – traditiegetrouw - gewoon leverbaar. Een slimme keuze van Mazda, want het laatste wat je wil is dat een groot deel van de achterban van MX-5 rijders zich tegen je keert. Maar als we rationeel gaan nadenken, waarom zou je dan niet voor het lichtmetalen klapdak gaan? Het gros van de MX-5 bezitters heeft een grote losse hardtop in de garage liggen voor de winter, dus daarmee los je in principe dat probleem op. Daar komt bij dat de MX-5 met het harde dak dicht voor minder windgeruis zorgt en niet geheel onbelangrijk: er is net wat meer hoofdruimte. Een bezwaar dat je kunt hebben is dat de Roadster Coupé 80 kilogram meer weegt dan de gewone Roadster. Hoewel kilogrammen veel zeggen bij dit soort auto’s, zul je dit in de praktijk nauwelijks merken. Volgens de specificaties heeft het geen gevolgen voor de 0 tot 100 km/u sprint.

Mazda MX-5

 

Open en dicht

De praktische inzetbaarheid van beide daken mag niet vergeten worden. Wat betreft bagageruimte is er geen verschil tussen beide MX-5jes. Het harde, maar ook het stoffen dak wordt namelijk volledig tussen de cabine en de kofferbak weggeborgen, zodat altijd de hele kofferruimte (150 liter) kan worden benut. Deze is nog opmerkelijk diep en geschikt voor enkele tassen. Bij beide uitvoeringen moet je het dak handmatig loskoppelen, wat gelukkig een kleine handeling is, daarna wordt het anders. Het stoffen dak gaat volledig handmatig open, terwijl het koolstofvezel dak elektrisch open (en dicht) gaat. Gemak dient de mens, maar is dat wel zo? Het dak van de Roadster Coupé opent en sluit weliswaar in slechts twaalf seconden en is daarmee de snelst sluitende elektrische hardtop op de markt vandaag, de Roadster is pas echt snel. Binnen de vijf seconden is de softtop met de hand geopend. Kwestie van naar achteren duwen en even vastdrukken – simpeler kan niet. Het voordeel van de Roadster is dat je ook rijdend het stoffen dak dan kunt openen, terwijl dit bij de hardtop niet kan.

Mazda MX-5

 

De juiste uitvoering

De aankoop van de juiste MX-5 hangt grotendeels af van het uiterlijk. Dan worden de verschillen tussen beide daken al wat duidelijker. De grijze MX-5 Roadster beschikt over een beduidend mooiere gesloten daklijn dan de witte Roadster Coupé, die ook meer naden laat zien. Anderzijds oogt de Roadster Coupé met een geopend dak net wat voluptueuzer, doordat het kontje van een fraaie welving is voorzien. Echter, van dichtbij zie je dan onder de carrosserie duidelijk een dakdeel liggen, terwijl je bij de Roadster enkel het zwarte stof zit liggen dat fraaier is afgewerkt. In dat opzicht wint de softtop het van de hardtop. Desalniettemin kan de Roadster Coupé je nog verleiden met een specifiek styling pack. Zodoende beschikt de hardtop over meer chromen en zilverkleurige accenten. De standaard uitvoering van de MX-5, de TS, heeft specifiek voor de Roadster Coupé nog cruise control en automatische airconditioning.

Mazda MX-5

Niet alleen het uiterlijk vertoon maakt het verschil tussen beide testmodellen, er is meer. De Roadster is met de TS+ uitrusting behoorlijk luxe te noemen. Lederen bekleding, een uitstekend Bose audiosysteem met zeven speakers, stoelverwarming en nog wat zilver-look accenten in het interieur zijn extra’s die je boven de standaard TS uitvoering krijgt. Echter, deze Roadster Coupé heeft de riantste uitrusting: GT-L genaamd. Aangename extra’s zijn de xenon koplampen, een boordcomputer, aluminium pedalen, nog meer zilver-look accenten en een limited slip differentieel.

De absolute kers op de witte Roadster Coupé taart zijn de 17 inch lichtmetalen velgen, die de wielkasten van de Mazda prachtig opvullen. Ze staan een stuk beter dan de standaard 16 inch velgen van de grijze Mazda MX-5, die de roadster zelfs wat goedkoop doet ogen. Wat goed is om te zien is dat ook de minst gemotoriseerde MX-5 wordt gesierd met een uitlaat aan weerszijden. Die uiteindelijk toch nog verschillend blijken te klinken, maar daarover later meer. De smakelijkste uitvoering is enkel leverbaar met de tweeliter motor en kost 3.050 euro meer dan de 1.8 TS+. Naast meer paardenkrachten en luxe, beschikt de 2.0 over een zesbak, terwijl de 1.8 een vijfbak gemonteerd heeft. Dus ongeacht de keuze van het dak, heb je de aller fraaiste uitvoering enkel als je ook voor de meeste cilinderinhoud gaat. Het overwegen waard, niet waar?

Mazda MX-5

 

Simplistisch

Van binnen merk je qua uitvoering niet zoveel. Het interieur is met de facelift vrijwel ongewijzigd, die moet het vooral van subtiele vernieuwde details hebben. Het dashboard heeft net wat meer chromen randjes gekregen en andere kleurstellingen. Voorheen was het sierpaneel in het dashboard nog van pianolak, nu is het donkergrijs. Volgens Mazda past het beter bij het sportieve imago van de MX-5, het vrolijkt vooral het donkere interieur op. Grappig om te zien is dat het dashboard van de MX-5 in de loop der jaren praktisch niet veranderd is. De ronde ventilatieroosters, de vijf tellers voor je neus en het simplistische ontwerp zie je tot op heden nog steeds terug. Uiteraard in een moderner jasje. Alhoewel, het gehele dashboard is grotendeels nog steeds van hard plastic. Het enige dat echt veranderd is, is de plaatsing van de handrem en de hoeveelheid binnenruimte.

Mazda MX-5

De zitruimte is een verhaal apart. Indien je zit, zit je prima, maar heel ruim is het niet. Het stuur is gelukkig in hoogte verstelbaar, zodat de benen nog enigszins vrij kunnen bewegen. Een kleiner persoon zit in de MX-5 uitstekend, voor een lang persoon (1.85m of langer) valt het toch enigszins tegen. Dit is puur te wijten aan de beperkte hoofdruimte. Hierdoor moet je bijna een gedwongen ingezakte zithouding aannemen wil je claustrofobische gevoelens voorkomen. Je moet er simpelweg mee leren leven en de auto accepteren zoals hij is. Het gebrek aan hoofdruimte is voor ons wel een extra goede reden geweest om zoveel mogelijk open te rijden, want dan kun je gewoon rechtop zitten.

Wat betreft hoofdruimte zit er wel verschil tussen de normale Roadster en de Roadster Coupé. De laatste heeft niet veel, maar wel iets meer hoofdruimte dan het stoffen exemplaar. Hierdoor zit je toch net wat comfortabeler. Ik zei al eerder dat de hardtop voor minder windgeruis zorgt en dat is ook zo, maar verwacht niet dat de MX-5 daarmee opeens aangenaam stil is. Integendeel, er is weinig moeite gestoken in een goede windisolatie. Indien het dak geopend is helpt een klein windschermpje tussen de voorstoelen iets, maar niet genoeg. Toch past het wel bij de klassieke en bijna ouderwetse stijl van de MX-5. Want wanneer je de sleutel omdraait en op pad gaat ervaar je bij de MX-5 nog het echte open rijden.

Mazda MX-5

 

Oldskool

Bijna elk gerespecteerd merk doet haar uiterste best om zoveel mogelijk wind buiten de auto te houden. De meeste (coupé) cabriolets zijn dan ook gemaakt om rustig en comfortabel mee rond te toeren. Voor mensen die dat zoeken is er dan ook voldoende te koop. Maar wie een betaalbare open sportauto zoekt, komt vaak van een koude kermis thuis. De Peugeot 207CC is verre van sportief, de Toyota MR2 is al jaren uit het gamma, het faillissement van Rover/MG heeft voor de ondergang van de MGF gezorgd en de BMW Z4 is simpelweg duur. Gelukkig is de Mazda MX-5 al meer dan twintig jaar onder ons en die zorgt voor ongekend veel rijplezier. De MX-5 voelt ontzettend oldskool aan. De wind waait door je haren en elke beweging is direct voelbaar.

Mazda MX-5

Je zit lekker laag in de kleine kuipstoelen met de korte pook in de hand, de arm leunend op de brede middentunnel en uiteraard het dak open. De eerste kennismaking is met de 1.8 Roadster die 126pk levert. Op papier lijkt dit niet veel, maar in de praktijk blijkt het ruim voldoende. De 0 tot 100 sprint is net binnen de tien seconden geklaard, geen cijfers waar je over kunt opscheppen, maar het voldoet zeker. De Roadster hangt lekker aan het gas en de bijgeluiden zoals wind en bandengeruis vergroten de snelheidsensatie. De MX-5 rij je vooral op toeren en niet zozeer op koppel, dat neemt niet weg dat je in het stadsverkeer met lage toerentallen goed met het verkeer meekomt. Maar als je echt zijn potentieel wil benutten, dan is het noodzaak om ‘m tot de 6500 toeren door te jagen. De MX-5 1.8 is pittig, maar niet snel. Daarvoor stappen we in de 2.0 Roadster Coupé met 160pk. Hoewel we zeer tevreden zijn over de 1.8, merk je tijdens de autowissel pas hoeveel verschil die 34 extra paardenkrachten maken. De 2.0 is niet alleen een stuk sneller (in 7,6 seconden naar de 100), maar kan ook meer toeren draaien voordat ie het rode gebied bereikt. De tweeliter is namelijk bij de facelift aangepast, zodoende is het maximale toerenbereik gestegen naar 7500tpm. Hoe meer toeren je maakt, hoe meer vermogen de kleine MX-5 eruit perst en tevens van meer klank voorziet. De tweeliter beschikt over een nieuw ontworpen inlaatgeluidversterker (ISE) die het aanzuiggeluid versterkt. De 2.0 klinkt een stuk sportiever dan de 1.8 en levert hierdoor een unieke sound. Het is bij de MX-5 2.0 daardoor nog verslavender om nog even extra gas te geven en ‘m richting begrenzer te laten gaan. De 1.8 is dan ook iets zuiniger dan de 2.0. Die laatste heeft een gemiddeld testverbruik van 1 op 9, terwijl de tammere motor makkelijk 1 op 11 rijdt.

Mazda MX-5

Waar je de MX-5 echt voor koopt is het rijgedrag. Hoeveel of zelfs hoe weinig vermogen eruit komt is bijna bijzaak, de rest van de techniek zorgt namelijk voor het meeste vertier. De versnellingen van de vijf- en zesbak gaan met korte slagen, maar moeten wel met inspanning worden verzet. Je moet ‘m er echt in zetten. In een Mazda3 zou dat vervelend zijn, in de MX-5 voelt het aan als sportief. Het (te) dunne stuur is lekker compact en de stuurinrichting neigt naar perfectie. Het sturen gaat namelijk lekker direct. Niet te licht, niet te zwaar, en met zeer veel gevoel. Je voelt constant interactie tussen auto en bestuurder. Allemaal onderdeel van het oldskool rijgedrag waar ik het over had. Echt fenomenaal!

De MX-5 is sowieso ontzettend goed uitgebalanceerd. De motor ligt direct achter de vooras en het vermogen wordt op een veilige manier naar achteren losgelaten. Het is geen zenuwachtige auto of één die moeilijk onder controle is te houden. Wil je ‘m laten oversturen, dan moet je ‘m er echt toe forceren. Bij fors insturen blijft de MX-5 keurig koersvast en wanneer je te hard gaat treedt onderstuur op. Maar met een flinke dot gas en handig insturen zal uiteindelijk de MX-5 lichter gaan aanvoelen en zal de achterkant de voorkant proberen in te halen. Het is vooral de tweeliter die op dat punt meer toe laat, dankzij meer vermogen en een sperdifferentieel. Een extra strutbar voor de luxe GT-L zou voor nog meer stabiliteit moeten zorgen, maar in de praktijk merk je daar weinig van. Je hebt sowieso in beide MX-5jes geen gevoel dat er een gebrek aan torsiestijfheid of stabiliteit is. De MX-5 ligt als een blok op de weg, heeft ondanks het sportieve onderstel nog een vleugje comfort en dat zorgt voor ongekend rijplezier.

Mazda MX-5

 

Feestend het jaar in

Het is makkelijk om te roepen dat je de duurste en snelste versie moet nemen voor maximaal rijplezier, maar de realiteit ligt anders. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, waarvan je lengte misschien wel de belangrijkste is. Een lang persoon zal de Roadster Coupé prefereren vanwege het extra beetje hoofdruimte, terwijl dit voor een klein persoon weinig betekenis heeft. Welk dak je het mooist vind is eveneens persoonlijk, de Roadster Coupé biedt (naast extra hoofdruimte) natuurlijk wel iets meer comfort en een zekere vorm van luxe. Zijn dak maakt ‘m tijdens alle seizoenen goed inzetbaar. De Roadster biedt anderzijds meer puurheid en het dak is in no time open en dicht. Motorisch gezien is de tweeliter de briljantste van de twee en je krijgt (ongeacht de keuze van het dak) tevens meer luxe. Dus als het budget het toelaat, neem de tweeliter. Anders, bespaar jezelf die paar duizend euro en ga alsnog feestend de rest van het jaar door…

Mazda MX-5

 

Auteur en fotografie: Anton van der Wulp

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Bedrijfsnaam: Mazda Motors Nederland
Website-adres: http://www.mazda.nl
Adres bedrijf: Waddinxveen

Motor en techniek:

Type: 1798 cm3 - 4 in lijn 1998 cm3 - 4 in lijn
Max. vermogen: 126 pk bij 6500 tpm 160 pk bij 7000 tpm
Max. koppel: 167 Nm bij 4500 tpm 188 Nm bij 5000 tpm
Brandstof: Benzine Benzine
Aandrijving: Achterwielen Achterwielen
Transmissie: 5 v, handgeschakeld 6 v, handgeschakeld

Maten en gewichten:

Gewicht: 1080 kg 1173 kg
Bagageruimte: 150 l 159 l

Prestaties:

Topsnelheid: 235 km/u 250 km/u
0-100 in: 9,9 s 7,6 s

Verbruik:

Verbruik binnen beb. kom: 7,2 l/100km 12,3 l/100km
Verbruik buiten beb. kom: 9,5 l/100km 10,5 l/100km
Verbruik gecombineerd: 7,0 l/100km 7,6 l/100km
Verbruik CO2 uitstoot: 167 g/km 181 g/km

Prijzen:

Vanafprijzen: € 28.795 (Roadster) € 31.295 (Roadster Coupé)
Prijs testauto's: € 31.540 (Roadster 1.8 TS+) € 37.090 (Roadster Coupé 2.0 GT-L)

 

Energielabel Energielabel