Opel Astra 1.6 Turbo vs. Volkswagen Golf 1.4 TSI

11 januari 2010

 

Schaakspel

De hevige strijd tussen Opel en Volkswagen is een fenomeen dat waarschijnlijk nooit zal verdwijnen, zelfs niet als ze het zouden willen. Dat gevecht gaat gepaard met zoveel mogelijk auto’s op kenteken zetten in één jaar, maar het gaat (ons) vooral om wie nou het beste product levert in het C-segment. Is het de Astra of toch weer de Golf? Het afgelopen decennium was de Volkswagen Golf onbetwist de winnaar, qua populariteit en verkoopcijfers. In zijn totaliteit verkocht Volkswagen ruim 10.000 meer Golfjes dan Astra’s in Nederland. Echter van 1989 tot en met het millennium was het de Astra die de Golf klop gaf. Met name de Golf III had het erg zwaar, met als dieptepunt begin jaren 90 toen Opel twee maal zoveel Astra’s verkocht dan Volkswagen van de Golf. Net als bij schaken is de eindstand altijd spannend. Een belangrijk aspect van het schaken is dat toeval geen rol speelt in het verloop. Het winnen of verliezen hangt niet af van geluk, maar van de acties van beide spelers. In dit spel zetten we de nieuwe Opel Astra tegenover de zesde generatie Volkswagen Golf. Welke speler schuift de mooiste stukken naar voren en doet de beste zetten? En wie staat er uiteindelijk schaakmat?

Opel Astra vs Volkswagen Golf

 

De perfecte tegenpolen

Net als bij het schaakspel begint wit met de eerste zet, wat in dit geval de Astra is. Met zijn compleet gewijzigde uiterlijk weet hij direct de Golf op een bepaald front te verslaan, namelijk dat de Astra wel als een fris en nieuw ontwerp de markt in is gezet. Volkswagen past al jaren hetzelfde trucje toe, namelijk het licht evolueren van zijn voorganger. Opel weet bij elk nieuw model te verrassen door iets compleets nieuws te laten zien, wat de Astra vooralsnog de meeste prikkelende auto maakt. Echter, dit hoeft niet direct een nadeel te zijn voor de Golf. Want hoewel de gelijkenissen met de vijfde generatie treffend zijn, is de Golf VI wel op geslaagde wijze geëvolueerd. Hij is goed bij de tijd en blijft toch herkenbaar als een Golf. De Astra mag dan over een compleet nieuw jasje beschikken, hij mist enigszins een eigen gezicht. De Opel Insignia wist direct iedereen in te palmen met haar mooie lijnenspel en looks, de Astra probeert het ook, maar het wil toch niet helemaal lukken. De omgekeerde lijn in de achterportier van de Insignia staat ‘m goed, maar is met deze witte lak vrijwel onzichtbaar. Een donkere kleur staat ‘m stukken beter dan dit – bijna saaie – wit. De achterkant die schuin naar beneden loopt maakt ‘m dynamisch, maar heeft weer teveel weg van de Seat Leon. Het neusje is niet gauw te verwarren met een andere auto, maar is opvallend simpel opgezet. Het zijn eigenlijk de koplampen met de LED-dagrijverlichting die eruit springen. Net als de beweging van het paard op het schaakbord zijn de lichtunits in een zogenaamde L-vorm. Die vorm is bijna onmiskenbaar Opel, aangezien de Insignia en Corsa het ook hebben.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

Het is niet dat de Astra minder interessant is dan de Golf. Het is zelfs een zeer fraaie auto om te zien. Hij zou iets meer over een eigen gezicht mogen beschikken, wat de Golf duidelijk wel heeft. De Astra en de Golf zijn de perfecte tegenpolen: De Golf oogt wat saai, maar heeft een eigen look. Terwijl de Astra niet saai is, maar juist een eigen look mist. Om beide auto’s aantrekkelijker te maken hebben we twee sportieve uitvoeringen tot onze beschikking. Namelijk een Golf Highline en een Astra in Sport-tenue. De Astra staat standaard(!) op 18 inch lichtmetaal, iets waar je bij de Golf voor moet bijbetalen. De Golf Highline komt er bekaaid af met standaard 16 inch, wat in dit geval is verholpen met het Dynamic pakket met o.a. 18 inch lichtmetaal en getint glas achter. Kost net geen 1000 euro extra, maar dan is je Golf grotendeels af en optisch gezien lijken de velgen bij de Golf zelfs groter.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

 

Fris versus sober

Het interieur van de Astra is spraakmakender dan de buitenzijde en ziet er zeer goed uit. Het dashboard bestaat uit een flinke boog die je als het ware insluit, wat een leuk effect geeft aan het interieur. Wie de binnenzijde van de Insignia een beetje kent, ziet in de Astra een te heet gewassen versie daarvan. De middenconsole is een stuk smaller en kent toch vrijwel van dezelfde indeling. Op het eerste oog ziet het er erg druk en onoverzichtelijk uit, maar alles blijkt op precies de juiste plek te zitten. Net als bij de Insignia met dezelfde vingerafdrukgevoelige knoppenpartij. Ook het fijn pakkende sportstuur komt rechtstreeks uit zijn grotere broer. Voor de Astra een enorme vooruitgang, want naast het beetpakken van het stuur is de bediening van de radio en cruise control eveneens een stuk prettiger geworden. Voorheen zat je regelmatig per ongeluk aan de radiofrequentieknop of bij het aanzetten van het knipperlicht aan de cruise control. De indeling is nu niet alleen beter, maar tevens doeltreffender.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

Bij de Golf is er vergeleken met zijn voorganger niet veel veranderd. De ergonomie is nog steeds in orde en de wit verlichte tellers ogen net wat frisser dan voorheen. Het is één en al soberheid, waardoor je wat spanning mist die je bij de Astra wel voelt. Feit blijft wel dat het dashboard van de Golf ongelooflijk goed in elkaar steekt. Het materiaalgebruik is vergeleken met de Astra op diverse plekken duidelijk een stuk beter. De dashboardbekleding van de Astra is grotendeels soft-touch, desondanks oogt het een beetje goedkoop. Dit gevoel krijg je bij de Golf zeker niet. Qua afwerking en materiaalgebruik heeft Volkswagen absoluut een streepje voor. De Astra overrompelt met zijn lichtgrijs gespoten middenconsole, die wat ons betreft op de scheidslijn van mooi en lelijk zit. De pianolak inleglijsten in de deurgrepen vielen wat dat betreft beter in de smaak. Bij Volkswagen hebben ze wellicht verstandiger gekozen voor subtiliteit. Er zijn weinig mensen die zich ergens aan zouden kunnen storen.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

Beide compacte middenklassers hebben in deze uitvoering uiterst prettige sportstoelen, waarvan die van de Golf standaard deels van alcantara zijn en bij de Astra volledig gestoffeerd. Voor 900 euro extra beschikt je Astra over geperforeerd lederen exemplaren, die daardoor minder afsteken tegen het fraaie alcantara van de Golf. Toen we de Golf met deze stoelen tegen de Mégane reden waren we enthousiast en die mening blijft onveranderd. Ze bieden een zeer prettige steun en de zitpositie is uitmuntend, toch wordt Volkswagen in de verlegenheid gebracht door de stoelen van Opel. Regelmatig heb ik gereden in het vorige type Astra en die zetels konden mij alles behalve bekoren. De stoelen waren bijzonder hard en de zitpositie kon absoluut niet tippen aan die van de Golf, maar de nieuwe Astra wint ditmaal het gevecht. De sportstoelen van de Astra bieden ongelooflijk veel steun en houden je als bestuurder ontzettend goed op z’n plek. De zitting van de Astra is niet alleen te kantelen, ook het zitvlak is te verlengen. Bij de vorige Astra hielp de kantelbare zitting maar weinig, omdat je al gauw het gevoel kreeg alsof je met je voeten van de vloer kwam. Nu kloppen de stoelen helemaal en zitten voortreffelijk. Voor je gevoel zit je ook net wat lager dan in de Golf en met het sportstuur flink naar je toe kan het bijna niet beter.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

 

Afweging

Bij het uitzoeken van een nieuwe auto tellen echter andere dingen vrijwel net zo zwaar, zoals functionaliteit en ruimte. Hoewel we met een driedeurs Golf op pad zijn, gaan we uit van een vijfdeurs – wel zo eerlijk. De Astra zou met zijn langere koets en 10 cm langere wielbasis extra punten moeten scoren, dus vol goede moed stap ik in ‘achter mezelf’. Dat is nogal een kunst, aangezien de beenruimte niet overhoudt. De aflopende daklijn van de Astra maakt het instappen vergeleken met de rechthoekige Golf er niet makkelijker op. De beenruimte achter blijkt bij de Golf zelfs royaler te zijn. Waar zie je dan die extra centimeters terug bij de Astra? De bagageruimte is met 370 liter dan wel 20 liter groter dan die van de Golf, het is niet dat je dat nou echt merkt. Opel maakt dit mankement enigszins goed met meer en vooral grotere opbergvakjes, maar dat is als een paraplu boven tien man houden - je hebt liever iedereen droog. Dat vorm boven functionaliteit gaat ondervind je vooral tijdens het rijden. Dan blijkt de A-stijl van de Astra hinderlijk dik en is het zicht naar achteren – vergeleken met de Golf – matig. Bijkomend voordeel van deze specifieke Golf is de achteruitrijdcamera die bij het navigatiesysteem hoort.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

Beide auto’s zijn voorzien van optionele navigatiesystemen, waarbij die van de Astra samengesteld is in een pakket ter waarde van net geen 2000 euro. Dan krijg je een DVD navigatiesysteem, USB aansluiting, parkeersensoren voor en achter en een elektrisch bedienbare handrem met Hill-start Assist. Werkt allemaal prima en naar behoren, het is alleen de geluidsinstallatie die matig klinkt. De Golf daarentegen klinkt kristalhelder en biedt als extra’s nog de eerder genoemde achteruitrijdcamera, een touchscreen, een grote harde schijf, weergave van de rijrichting op het display van de boordcomputer en een alarmsysteem. Dit pakket komt uit op 2790 euro, maar dan heb je ook wat. Puur kijkend naar het interieur is het dus een afweging tussen vorm of functionaliteit. De Golf scoort op het laatstgenoemde vlak beter, maar Opel durft je daarentegen meer in te palmen door een speelser vormgegeven interieur met onder andere rode sfeerverlichting om de pook en in de voorportieren. Erg geinig.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

 

In het licht

De Golf kennen we in Nederland natuurlijk al, dus wil ik toch even de kans aangrijpen om een optie op de Astra even in het licht te zetten. Namelijk de bi-xenon koplampen met Adaptive Forward Lighting. Xenonlichten die met de stuurinrichting meedraaien kennen we, statische bochtverlichting voor extra zicht in een korte bocht eveneens. Maar naast deze veiligheidsvoorzieningen heeft de Astra meer in petto. De koplampen passen zich namelijk constant aan de rijomstandigheden aan, maar liefst negen lichtfuncties zorgen altijd voor optimaal zicht. Met de LED-dagrijverlichting ben je bij daglicht goed zichtbaar, de bi-xenon verlichting zorgt er voor dat je ’s avonds altijd optimaal zicht hebt. Dat klinkt in theorie niet alleen mooi, het blijkt in de praktijk uitstekend te werken! Als je er op gaat letten zie je de lichtbundels zich daadwerkelijk aanpassen aan diverse situaties op de weg en veranderende snelheden, waarmee het AFL de 1.495 euro zeker waard is.

 

Geblazen luchttoevoer

De keuze om deze Golf tegen de Astra te zetten is niet puur gebaseerd op toeval, want naast vergelijkbare uitvoeringen worden beide benzinemotoren ondersteund door geblazen luchttoevoer voor extra kracht. De Volkswagen Golf heeft onder de motorkap de welbekende en veelgeprezen 1.4 TSI met 160pk en de Astra de 1.6 Turbo met 180pk. Puur kijkend naar de paardenkrachten lijkt Opel de het sterkste stuk naar voren te hebben gezet, maar laten we niet de techniek achter de TSI vergeten. De 1.4 direct ingespoten benzinemotor van Volkswagen heeft een turbo, maar daarnaast ook een compressor voor de lagere toerentallen. Hierdoor beschikt de Golf vrijwel constant over kracht over het gehele toerenbereik, terwijl bij de Astra meer sprake is van een turbogat. Dit blijkt tijdens een directe confrontatie als we beide auto’s naast elkaar zetten en er vol vandoor gaan. De Astra kan de Golf goed bijbenen, maar heeft eerder last van tractieverlies wanneer de turbo erin klapt, wat kan resulteren in een klapperende voortrein. Uiteindelijk geeft VW de Opel het nakijken. Volgens officiële cijfers zou de Golf een halve seconde minder nodig hebben tot de 100 km/u. Hoe interessant dat ook klinkt, in de praktijk heb je meer aan snelle tussenacceleraties. Hoewel de Astra over een handgeschakelde 6-bak beschikt en de Golf over een 7-traps DSG-automaat, kunnen we de loop van beide motoren goed vergelijken. Om het enigszins eerlijk te houden wordt de DSG dan ook handmatig bediend.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

We zetten beide snelheidmeters op 50 km/u, zetten ze in de tweede versnelling en met een rotgang schieten beide hatchbacks ervandoor. De turbokracht van de Astra is direct goed voelbaar en de Golf volgt zonder aarzeling, in deze sprint gaan ze vrijwel gelijk op. Als we hetzelfde trucje herhalen, maar dan in de derde en later in de vierde versnelling worden de verschillen echter groter. De compressor van de Golf maakt een wereld van verschil, aangezien bij het accelereren de Astra de Golf totaal niet kan bijbenen. Al na een seconde kijkt de Astra-bestuurder tegen de achterzijde van de Golf aan. De Astra heeft - in tegenstelling tot de Golf – een turbogat en dat komt in de hogere versnelling duidelijk tot uiting. Dat wil niet zeggen dat de 1.6 Turbo ondermaats presteert, want bij normaal gebruik voldoet deze prima. Maar om de één of andere reden lijken niet alle 180 paardenkrachten hun mannetje te staan tegenover de 160 van de VW. Hij wordt pas na de 3500tpm voor je gevoel echt pittig en dat geeft een enigszins onrustig gevoel. De motor loopt simpelweg niet zo soepel en geraffineerd als de TSI van Volkswagen. Dat de Astra net 1000km op de teller heeft staan zal wellicht z’n invloed hebben, maar dan nog mis je het atletisch vermogen van de Golf - dat blok heeft altijd zin.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

Na alle sprintjes was het tijd voor een verbruiksronde, minstens zo belangrijk. Na een rustige en behouden rit – de Golf beschikt tevens over een betere geluidsisolatie - lezen we beide boordcomputers af en zien dat de Golf gemiddeld 7,8l/100km verbruikt en de Astra 9,1l/100. De lage kilometerstand, waardoor de Astra nog niet helemaal was ingereden, zou dit verschil enigszins kunnen verklaren. Maar het is voornamelijk de manier waarop beide auto’s bereden worden. De Golf TSI kan keurig in lage toerentallen worden gereden, terwijl de Astra Turbo voor je gevoel meer toeren moet maken om lekker vooruit te komen. Daardoor ben je eerder geneigd in een lagere versnelling te rijden, want beneden de 1500tpm geeft de Astra niet thuis.

 

Adaptief

Beide testauto’s zijn voorzien van een adaptief onderstel. Bij Volkswagen noemen ze het Dynamic Drive Control, bij Opel FlexRide. Een mooi systeem dat je als bestuurder de mogelijkheid geeft om onder andere de dempingkarakteristiek naar eigen smaak in te stellen. Hierdoor kun je beide auto’s comfortabel maken of indien gewenst juist stugger. Hoewel beide systemen duidelijk hetzelfde bieden, zijn ze toch behoorlijk verschillend. Natuurlijk, comfortabel bij de Golf is comfortabel bij de Astra, maar een druk op de Sportknop maakt de Astra tot een heel andere auto. Niet alleen worden de witte tellers opeens rood verlicht (bekend uit de Insignia), de besturing wordt iets minder bekrachtigd en de gasrespons wordt lekker gretig. Op zich niet verkeerd, aangezien de motor in de normale stand wat traag reageert op het gaspedaal. Opel laat duidelijk meer kanten van zich zien met het FlexRide dan Volkswagen met hun DDC. De besturing van de Opel voelt een stuk sportiever aan dan die van de Golf, die vooral wat indirect en wollig aanvoelt. Desondanks voelt de besturing van de Golf best goed aan, het betrekt je alleen veel minder bij het rijden. De uiterst lichte en directe besturing van de Corsa en Insignia zijn – gelukkig – niet overgezet naar de Astra. Het directe is gebleven, maar is minder nadrukkelijk voelbaar als bij zijn broers. Het lichte heeft plaats gemaakt voor meer weerstand en gevoel. Hierdoor voelt de Astra prettiger aan en is minder correctiegevoelig.

Opel Astra vs Volkswagen Golf

Op een bochtig parcours voelen beide middenklassers zich prima thuis, de wegligging van beide auto’s is prima, al heeft de Golf er net wat minder moeite mee dan de Astra. Die is vooral geneigd tot onderstuur op de grens, terwijl de VW constant stabiel en rustig aanvoelt. De Astra helt tevens meer over, zelfs in de sportstand. Desondanks is de Astra zeker wel een heerlijke auto om even lekker mee te gooien en smijten, mede te danken aan zijn lekkere besturing. De versnellingsbak van de Astra schakelt met meer gevoel dan een handgeschakelde Golf, toch gaat de Golf soepeler door versnellingen heen. Vooral naar de derde versnelling gaat bij de Astra wel eens lastig door het rechthoekige schakelpatroon. Beide auto’s zijn sterk aan elkaar gewaagd wat betreft rijgedrag, maar de Opel weet een sterkere indruk achter te laten.

 

Schaakmat

Het is onbetwist een bijzonder spannend spel als je de Astra tegenover de Golf zet. Beiden hebben een grote schare aan fans en blijken ieder zo hun eigen sterke en zwakke punten te hebben. Maar wie wint uiteindelijk dit duel? Dat de Astra er met rasse schreden op vooruit is gegaan staat als een paal boven water. Al na één korte rit ben je direct zijn voorganger vergeten, maar de Golf is geen makkelijke kandidaat om te verslaan. Als je puur kijkt naar optische progressie is de Astra al gauw een winnaar, maar er is meer dan dat. De TSI-motor van Volkswagen blinkt naast kracht ook uit in souplesse, die de eveneens sterke turbomotor van Opel mist. De 1.4 TSI is goed voor een groen B-label, met DSG-automaat valt ‘ie zelfs nog in de 20% bijtellingscategorie. De 1.6 Turbo moet het doen met een C-label en valt buiten de fiscale korting op de bijtelling. Dit maakt de 1.4 Turbo met 140pk wellicht een stuk interessanter met A-label, maar is helaas een minder krachtig alternatief.

De Astra is absoluut de lekkerder sturende auto, maar de Golf biedt meer ruimte en zal in de lease niet gek veel duurder zijn dan een vergelijkbare, goedkopere Astra. Op diverse fronten scoort de Golf simpelweg net iets beter, daar kan het verfrissende uiterlijk van de Astra niet tegenop. Hoewel dit schaakspel tot het einde spannend is gebleven zet de Golf de Astra uiteindelijk schaakmat…

Opel Astra vs Volkswagen Golf

 

Auteur en fotografie: Anton van der Wulp

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Bedrijfsnaam: Opel Nederland Athlon Carlease
Website-adres: http://www.opel.nl http://www.volkswagen.nl
Adres bedrijf: Breda Nieuwegein

Motor en techniek:

Type: 1598 cm3 - 4 in lijn met turbo 1390 cm3 - 4 in lijn met compressor/turbo
Max. vermogen: 180 pk bij 5500 tpm 160 pk bij 5800 tpm
Max. koppel: 230 Nm bij 2200 tpm 240 Nm bij 2000 tpm
Brandstof: Benzine Benzine
Aandrijving: Voorwielen Voorwielen
Transmissie: 6 v, handgeschakeld 6 v, handgeschakeld

Maten en gewichten:

Gewicht: 1390 kg 1245 kg
Bagageruimte: 370-1235 l 350-1305 l

Prestaties:

Topsnelheid: 221 km/u 220 km/u
0-100 in: 8,5 s 8,0 s

Verbruik:

Verbruik binnen beb. kom: 8,9 l/100km 8,1 l/100km
Verbruik buiten beb. kom: 5,6 l/100km 5,2 l/100km
Verbruik gecombineerd: 6,8 l/100km 6,3 l/100km
Verbruik CO2 uitstoot: 160 g/km 145 g/km

Prijzen:

Vanafprijzen testauto's met handbak: € 27.580 € 28.085
Prijs testauto's: +/- € 33.000 +/- € 40.000
Fiscale bijtelling: 25% 20%

 

Energielabel Energielabel
Opel Astra Volkswagen Golf