Lexus IS 300h Hybrid Business Line

17 augustus 2013

Autotest: Lexus IS 300h Hybrid Business Line

Warmlopen

Lexus is een premiummerk, maar in Nederland lopen we er nog steeds niet écht warm voor. De modellen van het Japanse merk stroken niet helemaal met de ‘Europese smaak’. Alleen dankzij de belastingvoordelen gaan de CT 200h’s als warme broodjes over de toonbank. Daarmee doen ‘we’ Lexus tekort, het merk bouwt al sinds 1989 uitmuntende auto’s. Met de nieuwe IS biedt Lexus nu het beste van twee werelden: een uitgesproken design en dankzij hybridetechniek 20 procent bijtelling. Is dit de Lexus waar iedereen voor warm loopt?

Lexus IS 300h

  

Over smaak valt niet te twisten maar de keuze om kleine koplampen te monteren met daaronder een flink ‘Nike-logo’ dat als LED-dagrijverlichting doorgaat, is op z’n minst gewaagd te noemen. Van dichtbij ziet het er vrij apart uit, maar Lexus heeft de gestaltpsychologie slim toegepast. De wet van nabijheid zorgt ervoor dat het oog van alle drukke lijnen één geheel van maakt en zodoende valt ’t na enige tijd niet eens meer op. Een bijzondere gewaarwording.

Lexus IS 300h

En zo heeft de Lexus IS nog een aantal interessante details. Wat dacht je van de welgevormde sideskirts die in een onzichtbare lijn doorlopen tot aan de ver om de hoek gevouwen achterlichten? Het zijn details die Japanners zo goed kunnen bedenken. Als geheel staat er een strak gelijnde sedan, met een voorbumper waar de M-divisie van BMW jaloers op kan zijn en achterlichten waarvan datzelfde merk zich zal afvragen of ze niet een klein beetje gekopieerd zijn. Enige manco aan de auto is de detonerende grijze kunststof onderaan de achterbumper.

Lexus IS 300h

  

Origineel, maar mooi?

Van binnen is de IS lekker origineel. Dit is wel even wat anders dan wat je voorgeschoteld krijgt in de (Duitse) concurrenten van de IS. Het is tegelijkertijd ook smaakgevoelig en sommige knoppen zijn wat grof, maar de ergonomie is voorbeeldig. Het schuin geplaatste bedieningspaneel heeft een logische indeling en alles zit goed binnen handbereik. De muis om het infotainment te bedienen is eveneens perfect geplaatst. De gevoeligheid daarvan is in te stellen en elke ’virtuele knop’ op het scherm heeft een weerstandje. Zodoende ga je niet doelloos door de menu’s heen maar intuïtief langs alle functionaliteiten. Het werkt niet per se sneller of beter dan de draaiknoppen die we van BMW of Audi kennen maar het functioneert prima.

Lexus IS 300h

De standaard audio klinkt ook goed, maar het navigatiescherm oogt naar huidige maatstaven een beetje gedateerd. Net als het kleurendisplay tussen de tellers voor onder andere kaartweergave en boordcomputer, oogt het druk. De zitpositie is – ondanks de wat korte zittingen - uitstekend, al kun je de zitting niet kantelen – daarvoor moet je een duurdere uitvoering kiezen. Verder valt er bij deze standaarduitvoering - met Business Pack - weinig te klagen en zit je bovendien beduidend lager (en beter) dan in z’n voorganger. Het prettig beetpakkende stuurwiel is ver naar je toe te halen en bevordert een goede zitpositie. Sportief! Naar de (Duitse) maatstaven van een moderne premiumauto bekeken is het jammer dat de IS niet een luxueuzer ogende dashboardinleg heeft of sfeerverlichting.

Lexus IS 300h

  

Gegroeid

De Lexus IS heeft een wielbasis die maar liefst 7 centimeter langer is dan die van het vorige model en de auto is in z’n totaliteit 8 centimeter gegroeid. Geen overbodige luxe, want de vorige IS was niet ruim. Nu zit je als volwassene prima achterin. Met de voorstoelen in de laagste stand is er weinig ruimte voor je voeten, maar dat maakt de IS goed door genoeg been- en hoofdruimte te bieden. Lexus claimt de meeste beenruimte te bieden in z’n klasse, al heeft een merk als BMW natuurlijk nog een 3 Serie Touring met veel been- én bagageruimte.

Lexus IS 300h

Een teken dat er een Lexus IS stationwagen komt is er niet. Gelukkig hebben de Japanners vooruitgang geboekt met het bagageruim. Met 450 liter heeft de kofferbak zo’n 30 liter minder inhoud dan die van de BMW 3 Serie, Audi A4 en Mercedes-Benz C-Klasse, maar het is toereikend en bovendien 52 liter meer dan de vorige generatie IS heeft. Het is des te knapper als je bedenkt dat het batterijpakket van de hybrideaandrijflijn ook nog een plekje kreeg. Vanaf de Business Line (39.990 euro) kunnen de rugleuningen platgelegd worden. Het is jammer dat de bagagebeugels niet mooi zijn weggewerkt, waardoor er kans is op kofferschade.

Lexus IS 300h

  

Eén aandrijving

Waar je bij andere merken kunt kiezen uit legio benzine- en dieselmotoren, daar houden ze het bij Lexus in Nederland (bewust) simpel: er is één motor met één soort versnellingsbak. De reden? Bijtelling! De Lexus IS 300h geniet dit jaar en de aankomende jaren van 20 procent bijtelling. Niet met een geknepen dieseltje maar met een 2,5-liter viercilinder benzinemotor met 181 pk, die gekoppeld is aan een elektromotor met 143 pk. Goed voor een systeemvermogen van 223 pk. Zoals we van Lexus en Toyota gewend zijn, wordt deze aandrijflijn gecombineerd met een CVT-automaat.

Lexus IS 300h

Om maar met de deur in huis te vallen: het is een gouden combinatie. Een sprint van 0 tot 100 km/u in 8,4 seconden is niet bijzonder, de onafgebroken acceleratie daarentegen wel. Waar ieder andere auto met handbak of gewone automaat een schakelmomentje (en dus vertraging) heeft, daar spurt de IS 300h in één vloeiende beweging door tot 210 km/u op de teller. Het speelse gemak maar vooral de rust in het onderstel maakt de rijervaring indrukwekkend. Er is geen vertraging, geen vermogensdip en geen koets die even deint door een schakel- of krachtsonderbreking.

Lexus IS 300h

Zoals bij elke hybrideauto kijk je niet uit op een toerenteller maar zie je een ecometer. Opvallend is hoeveel moeite je moet doen om de batterij helemaal leeg te rijden. De EV-modus is vooral prettig als je door een binnenstad rijdt, want dan heb je de minste kans dat de benzinemotor aanslaat. Dit gebeurt bij 50 km/u, in de praktijk gebruik je de EV-modus weinig. Het makkelijkst is om de rijstanden ‘Eco’ of ‘Normal’ te gebruiken, waarbij je door het gas te liften ook op hogere snelheden – weliswaar kortstondig – emissievrij kunt rijden. Zodoende kun je op bepaalde trajecten, waar de snelheden niet hoog liggen, veel gebruik maken van de elektromotor. Bovendien schakelt de benzinemotor direct uit als je remt of het gaspedaal loslaat. De energie gaat dan niet verloren maar wordt omgezet in elektrische energie. Sterk afremmen op de motor, zoals enkele andere hybrideauto’s doen, doet de IS 300h gelukkig niet.

Lexus IS 300h

Op de uitgebreide boordcomputer kun je met goed anticiperen en zoveel mogelijk gebruikmakend van de elektromotor fantastische verbruiksresultaten aflezen. Geheel in ‘ecostijl’ kwam het gemiddelde verbruik uit op een uitstekende 1 op 17,3! Het lage toerental van 1.400 en 1.600 tpm bij 100 en 120 km/u spreekt boekdelen – dat is het voordeel van een traploze transmissie die altijd het optimale toerental kiest.

Lexus IS 300h

  

Het nakijken geven

Vat dat de Lexus IS samen? Nee, er schuilt namelijk een zeer dynamische auto achter de milieuvriendelijke techniek. De IS 300h heeft een prachtig uitgebalanceerde onderstelafstemming. Aan de ene kant is ‘ie comfortabel genoeg om rustig over de snelweg te zoeven, anderzijds stevig genoeg om lekker te gaan ‘boenderen’. Opvallend is hoe stabiel de koets blijft als je een korte maar snelle bocht pakt en hoelang de banden grip houden. Denk overigens niet dat je ‘m kunt verleiden met een drift, want dat laat de Lexus nimmer toe. De besturing is niet zo scherp en gevoelig als die van een BMW, maar de IS is niettemin heerlijk te plaatsen en reageert vrij direct.

Lexus IS 300h

Zet de IS in ‘Sport’ en de gasrespons wordt lekker gretig en de besturing gaat een tandje zwaarder. De ecometer verdwijnt en er komt een toerenteller voor in de plaats. Bij een auto met slechts één versnelling is dat wat overbodig, maar het staat leuk. Pas echt onnodig zijn de flippers achter het dikke stuurwiel, die je de illusie geven dat je zelf kunt gaan schakelen. Bij een CVT is dat niet alleen onzinnig maar bovendien totaal niet efficiënt. Het lijkt dan ook in niets op zelf schakelen. Je kunt zelfs een artificieel motorgeluid activeren, zodat het enigszins lijkt dat de Japanner overschakelt maar om dat geluid naast de echte vierpitter te horen klinkt wat vreemd. Toch is het een geinige gimmick, die je met hetzelfde gemak weer uitschakelt.

Lexus IS 300h

De Lexus IS 300h komt qua rijgedrag erg in de buurt van een BMW en geeft wat mij betreft op dynamisch vlak de overige concurrenten het nakijken. Het knappe is dat de IS altijd stil en comfortabel blijft. Met een zwaardere rechtervoet en de eco-knop onaangeroerd kwam het gemiddelde verbruik uit op 1 op 11,3.

Lexus IS 300h

  

Alles in één

De Lexus IS 300h heeft zo’n beetje alles in één. De uitstraling van een luxe zakenauto met het rijgedrag van een sportsedan. Een auto die tegelijkertijd ook heerlijk stil, comfortabel én zuinig rijdt. Het was werkelijk een genot om een week deze Lexus uit te testen, omdat ‘ie op diverse fronten indruk maakt. Goed, er zijn hier en daar wat kleine missers maar die worden overschaduwd door z’n uitgesproken kwaliteiten. En ja, die 20 procent bijtelling mag op z’n minst een belangrijk koop… correctie: leaseargument heten. De IS 300h heeft in elk geval warme gevoelens bij mij teweeg gebracht, nu bij jou nog…

Lexus IS 300h

  

Auteur en fotograaf: Anton van der Wulp

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Louwman & Parqui B.V.
http://www.lexus.nl
Raamsdonkveer

Motor en techniek:

2494 cm3 - 4 in lijn
164 kW (223 pk) bij 6000tpm
221 Nm bij 4200 tpm
Benzine en elektriciteit
Achterwielen
1 v, automaat

Maten en gewichten:

1595 kg
450 l

Prestaties:

250 km/u
8,4 s

Verbruik:

4,6 l/100km
4,6 l/100km
4,4 l/100km
103 g/km

Prijzen:

€ 36.990
€ 41.140

Energielabel