Lexus GS450h Executive

28 juni 2010

 

Met twee stemmen spreken

De Lexus GS450h is een auto die met twee stemmen spreekt. Zijn hybride aandrijflijn roept associaties met de Prius op en suggereert milieuvriendelijke spaarzaamheid. Aan de andere kant zou je op basis van het getal ‘450’ een dikke V8 met dito prestaties verwachten. Deze Lexus zou letterlijk geruisloos aan je voorbij kunnen zoeven, maar kan tevens met een brullend zescilindergeluid je aandacht trekken. De GS450h belooft achtcilinderprestaties voor een viercilinder verbruik, spreekt hij daarmee de waarheid?

lexus_gs450h

 

Gebouwd voor prestaties

De GS450h is eigenlijk een hybride zoals die niet bedoeld was. De Prius was volledig ontwikkeld als zuinig model, de Lexus GS kenden we al langer. De Prius rijdt met gemak 1 op 20 en zuiniger, terwijl Lexus niet beter dan 1 op 13 belooft. Toch heeft deze hybride aandrijflijn wel degelijk een toegevoegde waarde, die niet onderschat mag worden. Deze GS is namelijk vooral gebouwd voor prestaties en met een gecombineerd systeemvermogen van 345pk lijkt hij alle vooroordelen over hybrides met één beweging van je rechtervoet onderuit te halen. Geen suf eco-middenklassermodel, maar een voorname zakensedan met power.

lexus_gs450h

Dat de basis van de GS al uit 2005 stamt, doet hem net als de huidige Audi A6 ietwat verouderd overkomen naast de frisse Mercedes E-Klasse en BMW 5 Serie. Want Lexus heeft de Duitse premium modellen al sinds het merk bestaat in haar vizier. Een kleine facelift en een lichte opwaardering van het interieur moeten er in 2010 voor zorgen dat de GS zijn laatste jaren nog kan uitzingen. Vanaf heden is de GS alleen nog maar als hybride leverbaar. Helaas had de importeur ten tijde van deze test nog niet de beschikking over het faceliftmodel, maar dat maakt voor de aandrijflijn en het rijden geen verschil.

 

Duur horloge

Dat het dashboard uit een andere periode stamt, wordt helaas wel pijnlijk duidelijk wanneer je plaatsneemt achter het stuur. Hoewel de afwerking en het materiaalgebruik van hoog niveau zijn, komen de grijstinten en de vormgeving een beetje oubollig over en sommige knoppen zijn onnodig groot. De houtlook in de middenconsole en deuren glimt weinig authentiek en de digitale Casio rekenmachine die de tijd en buitentemperatuur toont is niet meer van deze tijd. Het deels geperforeerde beige lederen zitmeubilair, de met stiksels afgewerkte middentunnel en de sierlijk vormgegeven deurpanelen dragen daarentegen wel bij aan een luxe ambiance.

lexus_gs450h

Dat Lexus rijders doorgaans en gemiddeld genomen wat meer op leeftijd zijn, zou kunnen verklaren dat er zelfs nog een cassettedeck aanwezig is, al is die gelukkig wel bij de facelift verdwenen. Maar laten we het multimediasysteem niet belachelijk maken, want de Mark Levinson audio klinkt fantastisch en er zijn tevens een up to date navigatiesysteem en cd-wisselaar aanwezig. De meeste functies bedien je door aanraking van het scherm, of de sneltoetsen er omheen. Daarop kan ook de boordcomputer met verbruiksgrafieken en de wijze van aandrijving worden weergegeven. Enkele van deze gegevens kun je ook op de display tussen de tellers oproepen, maar helaas geen navigatieaanwijzingen.

lexus_gs450h

De klokkenwinkel zelf is buitengewoon fraai om tegenaan te kijken. Afhankelijk van het licht, glimmen de ‘optitron’ wijzerplaten met een blauwe of goudkleurige gloed, die doet denken aan een duur horloge. Op de plaats van de toerenteller bevindt zich een kW-meter die het aangesproken vermogen weergeeft, of de blauwe schaal induikt als de accu wordt bijgeladen tijdens afremmen.

 

Ruimtelijke concessies

De GS beschikt over prettige stevige stoelen, met een goede zijdelingse steun. Voor mensen met lange bovenbenen mochten de zittingen wel iets langer, iets wat we vaker tegenkomen in Japanse auto‘s. Dat er in Azië kleinere mensen wonen dan hier, merk je ook achterin de Lexus. Daar valt de been- en met name de hoofdruimte namelijk nogal tegen. Er moest klaarblijkelijk ruimte opgeofferd worden voor de fraai aflopende coupélijn aan de achterzijde. Echter, de grootste concessie is gedaan in de bagageruimte. Die is door het accupakket dat achter de achterbank is geplaatst fors geslonken, naar slechts 330 liter. Vergelijkbaar met een Golf, maar het blijft achter bij de ruim 500 liter die de andere premiumsedans bieden.

lexus_gs450h

Het rechtsachter het stuur gefixeerde pookje van de cruise control werkt goed, maar lijkt achteraf te zijn gemonteerd. Waarom niet wat extra knoppen op de spaken van het elektrisch in diepte en hoogte verstelbare stuurwiel, zodat je tenminste kunt zien wat je doet. Of was daar geen ruimte meer voor? Op soortgelijke wijze heeft Lexus ook een hele reeks knoppen van onder andere de spiegelverstelling aan het zicht onttrokken, in een soort bakje linksonder het stuur. Mooi weggewerkt, maar onhandig om tijdens het rijden te bedienen, doordat de knoppen niet goed zichtbaar zijn.

lexus_gs450h

 

Hybride sportsedan

Bij een koude start slaat de 296pk sterke 3.5 V6 motor direct aan, elektrisch wegrijden is er dus nog niet bij. Dit kan pas wanneer de motor opgewarmd is en daarmee op z’n efficiënt functioneert. De hybride aandrijflijn werkt in principe net zoals in de RX450h en de Prius. De elektromotor assisteert bij het accelereren, maakt elektrisch rijden tot 50 km/uur mogelijk (met een volle accu tot 2 km) en laadt zijn accu’s bij als de auto afremt. Het levert een zeer potente en alerte aandrijflijn op, die de GS450h zeker de beloofde V8-prestaties weet te verschaffen. Van 0 naar 100 in zes tellen en een begrensde top van 250, maar de rijbeleving zegt nog meer dan de droge cijfers.

lexus_gs450h

De CVT automaat zorgt voor een vloeiende versnelling zonder schakelonderbrekingen en laat de V6 rap in toeren klimmen. De elektromotor is echter vanaf het moment dat het gaspedaal wordt beroerd direct paraat, waardoor de acceleratie direct fel wordt ingezet. Hierdoor ben je medeweggebruikers negen van de tien keer te snel af, mocht iemand het in zijn hoofd halen je uit te dagen of op te drukken. Tussensprints verlopen ongehoord snel door het imposante koppel van twee krachtbronnen, waardoor je sneller inhaalt dan je uitademt.

Het verbruik is dan ook volledig afhankelijk van je rijstijl. Ben je er als bestuurder van bewust dat je in een hybride rijdt? Wordt het tempo bepaald door hoe hard je kan, of hoe hard je mag? Met een overdreven anticiperende chauffeursrijstijl is de fabrieksopgave van 1 op 13 wel te halen en dat is, met inachtneming van de snelheidslimiet, voor het eerst met een hybride. Alleen dan gebruik je deze Lexus niet waar die zich het beste voor leent: bovengemiddeld hard rijden. Het gemiddeld verbruik over de gehele testperiode kwam daardoor uit op 1 op 9,8, met uitschieters tussen de 1 op 8 en 1 op 11. Wie zich kan beheersen, maar af en toe toch het gas vloert, moet wel zuiniger dan 1 op 10 kunnen rijden. Volledig elektrisch en emissievrij rijden kost helaas meer moeite dan met andere hybrides van Toyota en Lexus. Er is geen EV-modus en het gaspedaal mag hooguit een centimeter ingedrukt worden, als je de benzinemotor niet aan wil laten slaan. Zodoende is het verbruik van een viercilinder niet realistisch, maar voor een zescilinder met deze prestaties doet de GS450h het netjes.

lexus_gs450h

Het prestatiepotentieel van deze sportsedan zou compleet zijn met de bijbehorende rijeigenschappen. Het onderstel voelt dan ook behoorlijk stevig aan, ondanks de adaptieve demping lijkt hij permanent in de ‘Sport‘-stand te staan. Zet je de onder de armsteun verstopte schakelaar in ‘Normal’, dan geeft dit slechts een subtiel verschil. De gasrespons wordt er wel wat tammer van, wat een rustigere rijstijl mogelijk maakt. De GS toont namelijk ook een comfortabele kant met zijn vloeiende aandrijflijn en fluisterstille interieur. De vering blijft echter aan de harde kant en de platte banden geven nadrukkelijk de staat van het asfalt door, alsmede meer rolgeluiden. De trillende binnenspiegel is illustratief voor het comfort van deze Lexus, dat ondersteltechnisch toch wel beter kon. Daar staat dan wel een snaarstrakke wegligging tegenover. De besturing is helaas iets minder dynamisch, maar biedt nog altijd meer gevoel en directheid dan bijvoorbeeld een Mercedes E-klasse of Audi A6.

 

Twee gezichten

De Lexus GS450h maakt zijn beloftes voor het belangrijkste deel waar. Hij zet V8 prestaties neer met een zescilindermotor en kan de zuinigheid van een viercilinder benaderen. Het daadwerkelijk verbruik is echter minder bescheiden en dat heeft vooral te maken met zijn karakter. Hoewel deze Lexus in de basis als een comfortabele reisauto bedoeld was, komt deze versie qua rijden meer over als een sportsedan. Die berijd je dan al gauw als zodanig. Het is een auto met twee gezichten. Je kunt er soeverein mee zoeven, of beestachtig mee blazen. Aan u de keus.

lexus_gs450h

 

Auteur en fotografie: David Joost Kamermans

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Louwman & Parqui B.V.
http://www.lexus.nl
Raamsdonkveer

 

Motor en techniek:

3456 cm3 - V6
218 kW (296 pk) bij 6400tpm
368 Nm bij 4800 tpm
Benzine en elektriciteit
Achterwielen
1 v, sequentiële automaat

 

Maten en gewichten:

1840 kg
330 l

 

Prestaties:

250 km/u
5,9 s

 

Verbruik:

9,1 l/100km
7,0 l/100km
7,6 l/100km
180 g/km

 

 

Prijzen:

€ 67.315
€ 83.600

 

Energielabel